Sørlandet Blogg
Skipsmotiv av helleristning på Lista Foto Vest-Agder-museet
Share

Bli med på påskefeiring på historiske steder på Sørlandet. Historie er superspennende og i påska kan du dra til museene for å få et innblikk i en svunnen tid, museene forteller oss vår historie. Spis kvikklunsjen og appelsinen på et museum i påskeferien.

Kristiansand museum Foto E Høibo©Visit Sørlandet

Kristiansand museum Foto E Høibo©Visit Sørlandet

Kristiansand museum

På Kristiansand museum kan du spasere i gatene og mellom husene som tidligere lå i Kristiansand. På Setesdalstunet kan du se de gamle husene som tidligere lå i Setesdal.  Minibyen holder også åpent. Lørdag 27. og søndag 28. mars åpner kafeen mellom klokken 12.00-16.00. Dessverre er husene stengt pga korona.  Men for den observante kan du finne ett eller annet påskekegg, finner du alle er det mulighet for å få en premie. 

Kristiansand kanonmuseum

Kristiansand kanonmuseum åpner for sesongen 4.april . Bli med å utforske de gamle gangene og den store kanonen i batteriet på Møvik Fort.

Tingvatn Fornminnepark

Det blir omvisning i Gullalderen på Agder, utstillingen Gullalderen i Agder tar for seg særlig Snartemofunnene, men i løpet av omvisningen diskuteres  også andre mektige funn fra perioden i regionen. Barnas arkeologi.

Helleristninger på Lista museum

Nordberg fort på Lista museum har påskeverksted for barn søndagene i påska. Tar du turen rundt museet kan du finne helleristninger fra Bronsealderen.  

Foto: H.Sørvig@Visit Sørlandet Sjølingstad Uldvarefabrikk utenfor Mandal Foto: Heidi Sørvig©Visit Sørlandet

Sjølingstad Uldvarefabrik utenfor Mandal. Foto: Heidi Sørvig©Visit Sørlandet

Garn og ull på Sjølingstad Uldvarefabrik

I år blir det litt aktivitet på museumsfabrikken på Sjølingstad Uldvarefabrik like ved Mandal. Her kan du kjøpe med deg pakker med ull og filt til fine påskefigurer. Museet produserer fortsatt ullprodukter på de gamle maskinene, men pga korona er det ikke mulig å gjennomføre omvisninger. I år blir det enkle påskeaktiviteter på museumsfabrikken mandag 29. og tirsdag 30.mars klokken 11.00-15.00. Bålpanna tennes ute, museumsbutikken er åpen, og det er enkel kafé med salg av varm drikke og museets deilige brownies. 

Hvorfor er det så viktig å besøke et museum?

Du får mulighet til å lære mer om våre sørlandske tradisjoner fra bronsealder til nåtid. Et besøk på et museum er et besøk tilbake i tiden, du lærer mer om hvordan forfedrene levde. Et besøk på et museum får deg til å tenke og undre litt over tiden og hvem du er. Mange spørsmål dukker opp både hos liten og stor, og skaper ofte de gode samtalene.

Slavelenker fra skipet Fredensborg. Foto: KUBEN/Gerd Corrigan

Slavelenker fra skipet Fredensborg. Foto: KUBEN/Gerd Corrigan

Digitalt påskeverksted på Kuben i Arendal

På Kuben blir det digitalt påskeverksted hvor du kan male egg og lage påskepynt i papir. Les mer om påskeverkstedet. 

Planlegg ditt neste besøk på Kuben, når de åpner. Du vil garantert ikke blir skuffet. Museet er et av mine favoritt museer . Museet ligger i det modere firkantet bygg derav navnet Kuben. Utstillingene inne er utrolig flotte, gjenstander er belyst og presentert på en delikat måte. Utstillingen med slaveskipet Fredensborg som forliste ved Tromøy utenfor Arendal 1. desember 1768 er et sterkt møte med en brutal historie.

En litt hyggeligere historie er utstillingen Barndom som handler om barndom på 1900-tallet. Denne utstillingen er laget for barn. Her er det mye gøy og lærerikt å se og å prøve for store og små. Jeg vil anbefale å ta med deg besteforeldre, de vil garantert synes dette er hyggelig. En utstilling som dette engasjerer hele familien.

Lindesnes fyr Foto: Heidi Sørvig©Visit Sørlandet

Lindesnes fyr Foto: Heidi Sørvig©Visit Sørlandet

Lindesnes fyr Norges sørligste punkt

En frisk tur til Lindesnes fyrmuseum, Norges sørligste fastlandspunkt er absolutt noe jeg vil anbefale. Her blir det påskerebus med premier til alle som deltar, bålgryte på plassen utenfor Fjellhallen og hygge ute i havgapet. De merkede turstiene i området er et flott alternativ til påskens skitur.

I kafeen i Fjellhallen blir det servert deilig suppe, fyrbrød (brød laget på tang) og påskeboller. Suppa «Best før- best etter» er vegansk og laget av bortsorterte grønnsaker fra lokale butikker. Det blir også servert fyrbrød med lokale fiskekaker, hjemmebakte kaker, is, varme og kalde drikker så her ligger alt tilrette for en herlig påske i havgapet.

Sjekk ut nettsidene til Lindesnes fyr for mer info og åpningstider.

Barnas museum på Sørlandets kunstmuseum.

Barnas museum på Sørlandets kunstmuseum.

 Sørlandets kunstmuseum i Kristiansand

Sørlandets kunstmuseum ligger midt i byen og et er moderne museum som viser kunst. Museet har en egen avdeling som heter Barnas museum, hvor barna kan løpe fritt rundt. Følg med på nettsidene for oppdatert informasjon. 

God påske om du tar kvikklunsjen og appelsinen på et museum eller ikke. 

Her får du oversikten over mer av det som skjer på Sørlandet denne påsken.

Share

Om forfatter Se alle innlegg

Elisabeth Høibo

Elisabeth Høibo er fra kristiansand og liker å ta bilder og å reise. I forrige årtusen (1996) pakket jeg sekken og dro jorden rundt som backpacker. Jeg så en bit av verden, men det finnes ikke noe finere sted enn Sørlandet. Jeg har bodd ett år i Bergen og åtte år i Oslo. Begynte å jobbe i reiselivet i 1998, og har jobbet i flyselskap, reisebyrå og restaurant. Jeg er gift, har tre barn og bor i Kristiansand og elsker Sørlandet. Jeg blogger om det jeg opplever og liker aller best. Bli med på en herlig Sørlandsreise!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli offentliggjort. Obligatoriske felter er merket *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.