Sørlandet Blogg
Opplev Sørlandet i høst
Share

Denne høsten kan Sørlandet by på historien vår på Vest-Agder museet, skumle dager i Dyreparken, forestillinger i Kilden teater og konserthus og varmt badevann i Sørlandsbadet, Aquarama og Badelandet. Kun en time fra Kristiansand venter fjellet med vandreturer, stisykling og sikker klatring i Via Ferrata og rafting i frodende fossefall. Trekk inn frisk høstluft, pust ut stress og jag og ta turen til Sørlandet.

Sjølingstad uldvarefabrik Foto H.Sørvig©Visit Sørlandet

Ullproduksjoon på Sjølingstad uldvarefabrik Foto H.Sørvig©Visit Sørlandet

Alle museene har historiske aktiviteter for barn

Sjølingstad: Høstferieaktiviteter 28. september – 9. oktober kl. 11-15, Ullaktiviteter for hele familien. Bålpannen tennes utenfor, museumsbutikken er åpen og det blir servering i enkel kafe. Klokken 13 er det omvisning i fabrikken – husk den må bookes på forhånd.
Mandal museum har byomvisning i høstferien.
 
Lista, Nordberg fort har Vikingteltutstilling og Krigshistorisk utstilling. Norberg er det stort barneverksted tirsdag 29. september. Åpent hver søndag kl 12-16.
 
Kristiansand kanonmuseum:  I sommer åpnet det en ny utstilling i sambandsbunkeren: «Menneskene og Møvik», den må du få med deg. Åpent søndagene kl 12-16.
 
Odderøya museumshavn. Her kan du lære å ro midt i byen og mange andre maritime aktiviteter. Åpent 1.-4 oktober 11.00-16.00.
 
Kristiansand museum skal det være arkeologutgraving og smie, aktiviteter som alltid er spennende for de små.
Sjøfartsmuseet i Grimstad har aktiviteter for barna mandag til fredag i høstferien. Ta med barn og barnebarn på et trivelig, spennende og aktivitetsfullt besøk. Gratis for barn under 15 år.
 • Bli med på skattejakt i museet
 • Snekre din egen plankebåt
 • Utforsk Østerøy som ligger til kai
 • Gjett vekten på skattekista – kanskje du vinner hele skatten?
 • Lag digital sjømannstatovering
 • Tolk morsekoder
 • Prøv deg som skipper og handelsmann på de syv hav
 • Utforsk fyrlykta
Se hele programmet til Vest-Agder museet

Inspirasjon til sene høstkvelder

SKMU, Sørlandets Kunstmuseum i Kristiansand er det guidede omvisninger i utstillingene, ArtTalks og flere arrangementer og konserter som lørdagsomvisninger, kammerkonsert med Kristiansand symfoniorkester, familieverksted. En herlig inspirasjon når vi går mot mørkere tider.
Sjarmerende Merdø Foto: Frame&Work

Sjarmerende Merdø Foto: Frame&Work

Kuben museum og arkiv i Arendal

I utstillingen Barndom kan dere reise med tidsmaskinen som tar dere til barndommen på 1910, 1960 og 1990- tallet. Kanskje barna har lyst til å lage sine egne leker? Meld dem på høstferieverksted. 

Museet arrangerer også øyvandring på Merdø

Øya Merdø ligger i skjærgården utenfor Arendal og er ei typisk sørlandsøy og kjent for sin praktfulle natur og gamle kystkultur. I høst arrangeres det vandringsturer med guide på øya.
 • Øyvandring for voksne. Bli bedre kjent med den unike uthavna Merdø og dens historie, øyvandringen starter øst på øya (Merdø Kro) og beveger seg vestover. Hele turen tar 1-1,5 time. Gjelder kun to helger 26.-27.bseptember og 3.-4. oktober.
 • Få med deg Øyvandring for barn – bli vokter av Merdø. 26. september – 4. oktober blir det vandringen på den flotte øya som ligger midt i Arendals skjærgård. Vandringen passer for barn fra 5-10 år i følge med voksen. Oppmøte ved Merdø Kro. Varighet ca. 45 min.
Husk å bestille billetter, det er få plasser pga corona-restriksjoner.
 
Det går ferge til Merdø fra Pollen i Arendal hver hele time både lørdag og søndag fra kl.11.00 – 15.00 Husk å bestille billett til Merdøferga. 
I Sørlandsbadet kan du bade ute hele høstferien. Foto: Peder Austrud©Visit Sørlandet

I Sørlandsbadet kan du bade ute hele høstferien – og selvfølgelig inne. Foto: Peder Austrud©Visit Sørlandet

 Sørlandsbadet det nærmeste du kommer Syden i høstferien

I Sørlandsbadet får du «sydenfølelsen», badelandet holder skliene ute på Saltos badeøy åpne hver helg frem til og med høstferien i uke 41. På Sørlandsbadet er det spa og et stort innendørs badeanlegg. 

Deilig badevann i Aquarama

Deilig badevann i Aquarama.

Aquarama badeland og spa 

Nå som høstmørket har lagt seg er det perfekt å slappe av og nyte roen i Aquarama Spa. Våtspaet inneholder fire badstuer, alle med unike helsebringende funksjoner. I kombinasjon med kaldkulpen og opplevelsesdusjen, Ice Rain/Tropical Rain, veksler kroppen mellom det varme og det kalde, noe som gjør godt for blodsirkulasjonen. Du vil også finne dusjer, fotbad og varmtvannsbasseng. Du kan få «høstspa» til kun 299,- som inneholder slippers, smoothie og et fruktbeger.

 • Som alltid i ferier er det drop-in fra 12.00-18.00 på surfebølgen.
 • I hovedbassenget blir det satt ut Bumper boats (små båter)
 • Jakten på den forsvunne diamant. Da kan barn i alle aldre være med og lete. Diamantene har ulike farger og de kan finnes både høyt og lavt, i vann og på land.

Aquarama har følgende åpningstider i høstferien, uke 40: Mandag, onsdag, torsdag: 10-21. Tirsdag, fredag: 06-21. Lørdag, søndag: 10-21. Vi utvider også åpningstiden for helgen i uke 39: Lørdag, søndag: 10-21. Husk at du alltid kan kjøpe dag 2 til halv pris hvis du ønsker å besøke Aquarama igjen.

Dyreparken lover en uhyggelig høst med mye spenning i parken.

Dyreparken lover en uhyggelig høst med mye spenning i parken.

Dyreparkens største høstsatsing noensinne

Dyreparken har en stor satsning med «Skumle dager i parken» Kaptein Sabeltanns verden og sjørøverlandsbyen Abra Havn byr på grøss og gru i det som blir en helt ny «pop-up-park» Skumle dager er Dyreparkens største høstsatsing noensinne. Stålsett deg til «Skumle dager» med dødningeskallegaranti!  Overnatt på Abra Havn om du tør, hvis ikke kan vi anbefale Dyreparken Hotel, begge hotellene byr på en helt spesiell overnatting like ved inngangen til Dyreparken.

Møt dyr i Den Lille Dyrehagen

I Den Lille Dyrehage kommer du helt tett inn på forskjellige dyrearter. I den helt unike tropiske regnskogen lever små aper, lemurer, surikater, krokodiller, beltedyr, slanger og gårdsdyr. I parken kan publikum “gå inn” til de fleste dyrene, og du får oppleve dyr på nært hold når de mates og der de bor.
Kilden teater og konserthus Foto Peder Austrud

Kilden teater og konserthus Foto Peder Austrud

Kilden viser Hundrevis av barn i vill kamp og Mysterier

Kilden teater- og konserthus viser flere forestillinger gjennom hele høsten. Det moderne bygget er Kristiansands signalbygg og vert et besøk i seg selv. I høst vises familieforestillingen: «Hundrevis av barn i vill kamp». Forestillingen spilles i intimsalen med max 50 personer. For et mer voksent publikum spilles Hamsuns romanklassiker «Mysterier».

Fysisk aktivitet, samhold og moro på Høyt & Lavt

Har du enda ikke vært på Høyt &Lavt Kristiansand? Da er det på tide, klatreparken byr på en god dose adrenalin, mestringsfølelse og samhold med de du klatrer med. Og når du er der, forsøk deg i den helt spesielle zip-linen «Fjellvåken», du kan få en toppfart på 80 km/t. Tør du ? Høyt & Lavt holder oppe hver helg (lørdag/søndag) klokken 10.00 – 17.30 Dette til og med lørdag 31 oktober. Og holder oppe hver dag i høstferien uke 40

Bli med på Eksperimentklubb på Vitensenteret i høstferien

Det blir EksperimentKlubb på Vitensenteret. I høstens klubb får barna bli med på KjemiLab, is-verksted, utforske DNA, lage slim og kjempestore såpebobler. Du kan også løse spennende mysterier. Vitensenteret i Arendal og i Kristiansand holder åpnet og byr på vanskelige nøtter og triks som alle kan ta del i.

Supertilbud på overnatting i Flekkefjord, inkludert dresinsykling på Flekkefjordbanen.

Supertilbud på overnatting i Flekkefjord, inkludert dresinsykling på Flekkefjordbanen.

Flotte høstfarger lang skinnene på Flekkefjordbanen

Flekkefjordbanen kan du nyte flotte høstfarger lang skinnene og få deg en frisk treningstur på dresinsykkel. Bestiller du en pakke med to netter på hotell får du dresinsyklingen inkludert. Pakkepris for overnatting i familierom for to voksne og to barn for 3950,-. Tilbudet gjelder fra 25.september-11. oktober. Åpent for sykkeltur i høstferien uke 40.
Kjempekoselig å komme helt inn på skogens konge. Foto: Inger L. Hutchinson©Visit Sørlandet

Kjempekoselig å komme helt inn på skogens konge. Foto: Inger L. Hutchinson©Visit Sørlandet

Møt skogens konge på Elgtun

På Bygland i Setesdal kan du møte skogens konge, du kan komme helt inn til elgene for å klappe dem og fore dem. Besøk Elgtun daglig klokken 12.00 og se dyrepasseren fore elgene. Husk å forhåndsbestille billetter på www.elgtun.no

Kvåsfossen Villaksesenter

Høsten er en ypperlig tid å besøke Nasjonalt Villakssenter – Kvåsfossen. Åpningstider i høstferien (uke 40/41): Onsdager: 09.00 – 16.00 og Torsdag – søndag 11.00 – 16.00. Her er du tett på naturen både ute og inne. Lær mer om villaksen, kjenn «brølet» fra fossen og bruk turstiene i området.
Så mye å finne på i Mineralparken. Foto: Elisabeth Høibo©Visit Sørlandet

Så mye å finne på i Mineralparken. Foto: Elisabeth Høibo©Visit Sørlandet

Gled deg til høstferie i Norges koseligste park, Mineralparken på Evje

Mineralparken er en morsom og annerledes opplevelse for hele familien. De har en kjempestor mineralsamling som ligger i en tunnell i fjellet og mange aktiviteter utendørs.
Dette skjer i høstferien:
🍁møt dinosaurer
🍁spill boblefotball
🍁lazer tag
🍁gå på skattejakt inne i fjellet
🍁ta en kanotur på elva
🍁shopping i Rock Shop
 
I aktivitetsteltet kan du grave frem dinosaurskjellett, knekke geoder og lage steinfigurer. Minigolf, dinosklia og lekeplassen er åpen hele tiden!
Prøv Klatreskogen med zip-line over Otra. I Klatreskogen er både Nettparken, Grand Park, klatreveggen m/Skyfall og Junior Park åpen. 
Få max ut av besøket og kjøp kombibillett fra kun kr 295,- pr. person. Bestill høstferien din nå, det er fortsatt ledige rom og yurter.
Har du sett denne: Glamping på Mineralparken.
Raftingsesongen er ikke over. Foto: TrollAktiv

Raftingsesongen er ikke over. Foto: TrollAktiv

Høstrafting i Otra

Raftingsesongen er heller ikke ferdig på TrollAktiv, det er åpent hver dag til slutten av oktober og tilbyr et adrenalinfylt program i høstferien.

Rappellering på Juvet

Er du ute etter et skikkelig sug i magen og noe virkelig kult, da bør du ta turen til Juvet Bungy Fra 11.september til 4.oktober kan du forsøke deg på rappellering fra 60 meter over bakken. Dette er noe for den virkelige tøffe. Mor, far eller ungdommen i huset, eller kanskje bestefar er ute etter et adrenalinrush?

Overnatt i byen på stranda eller ved Dyreparken

I Kristiansand kan vi anbefale å bo i byen på stranda på Scandic Kristiansand Bystranda, har får du havutsikt og du kan selvfølgelig ta deg et morgenbad sammen med de lokale. Eller du kan bo nærme Sørlandssenteret med shopping og kafeer og Dyreparken på Scandic Sørlandet.
Sjøluft og god mat på Strand Hotel Fevik. Foto: Strand Hotel Fevik©Classic Norway Christer Olsen

Sjøluft og god mat på Strand Hotel Fevik. Foto: Strand Hotel Fevik©Classic Norway Christer Olsen

Strandliv i høst

Strand Hotel Fevik – bo på stranden, spis god mat i havgapet og nyt boblebad og velværeavdelingen. Eller du kan ta deg en tur til Grimstad og herlig lunsj på Smag & Behag, eller kanskje du foretrekker en litt uformell plass til lunsjen eller kvelden, da kan du stikke innom Apotekergården. Shopping i en av de mange nisjebutikkene er også utrolig hyggelig.

VinHøst i Kristiansand

Er du ute etter gastronomiske opplevelser kan vi anbefale Vinhøst. En hel uke hvor du kan spise og drikke deg gjennom Kristiansands restauranter. De ulike restaurantene har egne program og en 2-retters VinHøst-meny med tilhørende vinpakke. Nyt en helaften med gode smakskombinasjoner eller bare nyt et glass vin. Velkommen til VinHøst i Sørlandets hovedstad 5.-11. oktober.
Gastronomiske opplevelser servert på Boen gård Foto Adam Enochsson©Newslab

Gastronomiske opplevelser servert på Boen gård Foto Adam Enochsson©Newslab

Historisk hotell og spisested

Et helt unikt sted for gode matopplevelser er Boen Gård som ligger på Tveit i Kristiansand. Hotellet er helt nytt og er medlem av de historiske hoteller og spisesteder og er en av Sørlandets beste restauranter.

Livet i et tre

Overnatt i ei trehytte i de dype sørlandske skoger. Nyt høstværet i en badestamp, dra på kanotur eller bare sitt rundt bålet og se ekornet finne seg litt mat mens du ser på stjernehimmelen. Bor du i ei trehytte finner du raskt roen og kan senke skuldrene. Det finnes hele tre forskjellige steder hvor du kan overnatte i ei trehytte.
Høststorm eller godvær - Lindesnes fyr er Norges sørligste fastlandspunkt. Foto: Frame & Work

Høststorm eller godvær – Lindesnes fyr er Norges sørligste fastlandspunkt. Foto: Frame & Work

Høst på Lindenes fyr

I uke 40 og 41 er det en flott høst-opplevelse å komme til fyret. Få vind i håret og salt på leppene og kjenn på elementene

 • Søndag 27.09. kan du bli med på naturlostur «Høst på sydspissen» med Martin. Start kl. 11, påmelding til 90532432 og gratis inngang til fyrmuseet etter turen.
 • Fredag 2.oktober kl. 21.30 er første «Natt på museet» denne høsten. Hver fredag kveld både i oktober og november er det «Natt på museet» – en omvisning som starter kl. 21.30 og varer en time og passer for alle.
 • Lørdag 3. og søndag 4.oktober åpner Bakerovnen og har «Feiring av mangfold» Hazzaa og Siri fyrer og baker både fyrbrød og syriske brød denne helga – åpent kl. 10-17 begge dager.
 • Lørdag 3. og søndag 4.oktober har vi «Fyrvandring» – en hyggelig omvisning ved Asbjørn Skøien som starter kl. 15 og varer ca. en time. Omvisningen er en del av vanlig inngangsbillett.
 • Hver dag kan du se den lille utstillingen av akvarellene til «Skjærgårdsmaleren» Thor Ivar Hansen fra Mandal. Han er tilstede rett som det er og treffes ofte sammen med utstillingen sin.
 • Arrangementet Smak og Sans går av stabelen 1. november 2020. Tanken bak arrangementet på Lindesnes fyr er å formidle kystens historie på flere måter. I dette landet har vi alltid livsnært oss av hav, land og vilt og dyrket, så havet som kystens spisskammer skal være i fokus. Det er også mulighet til å overnatte på Lindesnes fyr, men det er kun en leilighet så du må være tidlig ute for å leie den.

Fyret har åpent 7 dager i uka til og med 1.november og etter dette hver lørdag og søndag. Åpningstid er kl. 10-17.

Natur og kunst på Lista fyr

På Lista fyr kan overnatte i fyrmesterboligene og virkelig kjenne på naturkreftene, det er også utstillinger på Kunstpunkt Lista. Ta med egen sykkel eller lei en på fyret så kan du oppleve det nydelige landskapet med Vita Velo sykkelruten.

 

Gå fjelltur i Setesdal og på Hovden. Foto Elisabeth Høibo©Visit Sørlandet

Gå fjelltur og oppdag i Setesdal og Hovden i høstfarger. Foto Elisabeth Høibo©Visit Sørlandet

Hygge på fjellet på Hovden

Hvis fjellet kaller på deg bør du ta deg en tur innom Hovden Resort å bestille en viltbuffet, med fjellets delikatesser servert på bordet. For booking ta kontakt hotellet på tlf: 37 93 88 00. Hovden badeland er åpent, du kan leie stisykkel eller gå tur i fjellet. The Village på Hovden tilbyr yoga. Ellers er det barnebingo, utendørskino, quiz, frisbeegolf turnering, rappellering fra fjellet Nos og mye annet.

Sikker klatring i hele fem Via ferrata ruter

Sørlandet har hele fem Via Ferrata-klatreruter å tilby. I en Via Ferrata rute klatrer du trygt festet til en vaier og klatrer opp over fjellsidene. Du klatrer på stigtrinn av jern som er festet til fjellet. En sertifisert og erfaren guide/instruktør er med deg på turen; Sikkerhets- og klatreutstyr er inkludert.
 • Via Ferrata Straumsfjellet
 • Via Ferrata Nomelandsfjell
 • Via ferrata Løefjell (familievannlig)
 • Via Ferrata Åmli
 • Via Ferrata Knaben

Hopp inn i bilen og ta høstferien på herlige Sørlandet.

Har du fått med deg denne: Bli med på ridetur i Fjelleventyret Eikerapen Gjestegard 
Følg oss og få flere tips på:
Facebook.com/visitsorlandet
Facebook.com/barnassorland
Share

Om forfatter Se alle innlegg

Elisabeth Høibo

Elisabeth Høibo er fra kristiansand og liker å ta bilder og å reise. I forrige årtusen (1996) pakket jeg sekken og dro jorden rundt som backpacker. Jeg så en bit av verden, men det finnes ikke noe finere sted enn Sørlandet. Jeg har bodd ett år i Bergen og åtte år i Oslo. Begynte å jobbe i reiselivet i 1998, og har jobbet i flyselskap, reisebyrå og restaurant. Jeg er gift, har tre barn og bor i Kristiansand og elsker Sørlandet. Jeg blogger om det jeg opplever og liker aller best. Bli med på en herlig Sørlandsreise!

1 kommentarLegg igjen en kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli offentliggjort. Obligatoriske felter er merket *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.