Sørlandet Blogg
Deilig badevann i Grimstad Foto Fiske grimstad Peder Austrud©Visit Sørlandet
Share

Raet nasjonalpark er trolig Norges mest familievennlig nasjonalpark, parken ligger for det meste under vann, men byr på flere spennende opplevelser på land. Slik får du en rimelig familieferie i Raet nasjonalpark.

Rullesteinstrendene på Hove. Foto: Peder Austrud©Visit Sørlandet

Rullesteinstrendene på Hove. Foto: Peder Austrud©Visit Sørlandet

Raet nasjonalpark har flotte turområder med gode og opparbeidede stier som er tilrettelagt for rullestol og barnevogner. Samtidig er landskapet kupert og du finner mange steder der barna kan boltre seg. Det er også kort avstand fra parkeringsplasser og overnattingssteder. Du er aldri lengre enn 150 meter fra sjøen.

Fisk din egen mat - helt gratis. Foto: Deilig badevann i Grimstad Foto Fiske grimstad Peder Austrud©Visit Sørlandet

Fisk din egen mat – helt gratis. Foto: Peder Austrud©Visit Sørlandet

Disse opplevelsene må du få med deg, i tillegg er det gratis

 • Ingenting er mer spennende enn krabbefiske og å se på livet i fjæra, legg deg ned på bryggekanten og vent på at krabbene skal bite på. Du trenger kun en tråd, klesklype og et blåskjell.
 • Legg merke til de flotte furutrærne som har stått der ute i havgapet i all slags vær og dermed får en helt spesiell fasong. De krokete trærne blir til en magisk trollskog.
 • Gå gjennom den spesielle bøkeskogen og se det magiske lyset mellom trærne.
 • Overnatt i et telt, båt eller i hengekøye på de mange øyene eller på fastlandet. Du får ei drømmenatt du sent vil glemme.
 • Gå på sommerfugljakt. Nasjonalparken har Norges høyeste forekomst av sommerfugler og insekter med hele 1530 arter. Husk å slipp insektene fri.
 • Dra på fisketur og fang din egen middag eller lunsj. Pakk fisken inn i folie, krydre litt, og legg på dill og sitron og stek den på grillen – vips så har du tilberedt dagens fangst og sikret deg et solid måltid.
 • Ingenting er som å bade i sjøen, det friske vannet fra Skagerrak er til for å nytes. Raet har svært flotte badestrender og enkelte steder kan du bade i jettegryter i vannkanten.
Hopp ombord på Osterøy i Grimstad og dra på badetur på holmene i Raet Nasjonalpark. Foto Peder Austrud©Visit Sørlandet

Hopp ombord på Osterøy i Grimstad og dra på badetur på holmene i Raet nasjonalpark. Foto Peder Austrud©Visit Sørlandet

Rimelige muligheter for en herlig familieferie

 • De fleste fyrene tilbyr overnatting i de gamle boligene på fyret. Ingenting er som å våkne opp til bølgene og havutsikt helt ute i havgapet. Overnattingen må bestilles gjennom DNTs Kystled.
 • Få med deg en guidet båttur i skjærgården i Arendal, Tvedestrand eller Grimstad.
 • Meld deg på et snorkekurs og oppdag en ukjent verden under vann.
 • Kote Null og Canvas Hove tilbyr utleie av båt, kajakk, kano, SUP og ulikt seilsportsutstyr. Det er bare å kaste deg i det, kanskje dette er sommeren hvor du gjør en aktivitet du aldri har prøvd før.
 • Få på deg seletøyet og hjelmen, fest deg til vaieren og klarte til topp i trærne. I klatreparken Trollpark Hove er det utrolig mange zip-lines mellom trærne som gir deg sug i magen.
 • Wannado tilbyr rideturer i strandkanten eller en skogstur sammen med en dyktig hesteguide.
 • Ta et kurs i sjøørretfiske.
 • Fergeturer ut til øyene i Nasjonalparken, det går også båttaxi flere steder.
På båttur i Grimstad Foto Peder Austrud©Visit Sørlandet

På båttur i Grimstad Foto Peder Austrud©Visit Sørlandet

Raet nasjonalpark velkomstsenter

Det er opprettet tre velkomstsentre for Sørlandets nasjonalpark, her får du god informasjon til historien, opplevelser og hvordan du skal bevare og ferdes i parken.

 • Lyngørfjorden Kystkultursenter
 • Hagebruksmuseet i Grimstad
 • Vitensenteret Sørlandet i Arendal
Bli kjent med Raet Nasjonalpark. Foto: Peder Austrud©Visit Sørlandet

Bli kjent med Raet nasjonalpark. Foto: Peder Austrud©Visit Sørlandet

Her er tre av sommerens flotteste turforslag:

På badetur i Grimstadskjærgården

Dra på båttur med med MS Østerøy til badeplasser i Grimstad eller Valøyene i Raet nasjonalpark. Hopp i havet og la deg tørke i sola på svaberget, her er det bare å nyte.

Hvordan oppleve skjærgården i Grimstad
Sjarmerende Merdø Foto: Frame&Work

Sjarmerende Merdø Foto: Frame&Work

Gå ikke glipp av Merdø – Sørlandets svar på Saltkråkan

Opplev uthavnen Merdø med kystkultur, kulturlandskap, rullesteinstrand og flotte sandstrender. På øya er det tilrettelagt teltplass (maks 2 døgn). Det går ferge fra Pollen i Arendal og det er også gratis offentlig småbåtbrygge. Hver lørdag og onsdag gjennom sommeren kan du bli med på øyvandring med guide, men husk å bestille på forhånd.

Bestill øyvandring på Merdø
Lyngør. Foto: Adam Read©Visit Sørlandet

Lyngør. Foto: Adam Read©Visit Sørlandet

Sørlandsperlen Lyngør

Uthavnen Lyngør med vakre Speken, turen starter i Gjeving hvor du kan ta fergen ut til Lyngør. Speken på utsiden av øya Lyngør har lune viker, flotte badeplasser og aktivt skjøttet kystlynghei – trolig den østligste i Sør-Norge. Det er også noen fantastiske jettegryter som er vasket ut av breelver.

Besøk øyparadiset Lyngør

Dra på tur og oppdag en av Sørlandets flotteste perler.

Share

Om forfatter Se alle innlegg

Elisabeth Høibo

Elisabeth Høibo er fra kristiansand og liker å ta bilder og å reise. I forrige årtusen (1996) pakket jeg sekken og dro jorden rundt som backpacker. Jeg så en bit av verden, men det finnes ikke noe finere sted enn Sørlandet. Jeg har bodd ett år i Bergen og åtte år i Oslo. Begynte å jobbe i reiselivet i 1998, og har jobbet i flyselskap, reisebyrå og restaurant. Jeg er gift, har tre barn og bor i Kristiansand og elsker Sørlandet. Jeg blogger om det jeg opplever og liker aller best. Bli med på en herlig Sørlandsreise!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli offentliggjort. Obligatoriske felter er merket *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.