Sørlandet Blogg
Kilden Teater og konserthus Foto: Anders Martinsen
Share

Du trenger ikke reise bort for å komme i herlig julestemning. Julebyen Kristiansand forvandles til en fantasiverden i november og desember og byr på det beste og svært mange av tilbudene er gratis. Her har jeg listet opp et par høydepunkter som virkelig setter meg i julestemning.

På Øvre Torv, midt i hjertet av Kristiansand, ligger det store julemarkedet inspirert av julemarkeder i europeiske byer. Her du finner både julegaver og julestemning. På julemarkedet fristes du av kortreist mat fra lokale gårder, god tradisjonsmat og andre fine julegaver. Stopp ved en av bodene og varme deg på gløgg, nybrente mandler og bålpanne. Torvet er virkelige et sted du nyter juleroen.  

Ta isdansen på skøytebane i Kristiansand. Foto Liv Unni Tveitane@Kvadraturen.no

Ta isdansen på skøytebane i Kristiansand. Foto Liv Unni Tveitane@Kvadraturen.no

Isbanen på Torvet har blitt superpopulær, dans etter herlig julemusikk, hils på folk fra hele byen og kos deg. Blir du kald, kjøp en kakao fra et av byens bakerier eller kaffebarer. 

Opplev det spektakulære lysshowet på Kristiansand Domkirke, 3D-prosjekteringen vises to ganger hver kveld (kl. 17.30 og 18.30) i perioden 12. – 23. desember. Dette er virkelig en flott opplevelse – gratis er det også. Torsdag 12.desember og torsdag 19.desember vises showet også klokken 20.30. 

På Torvet glitrer den flotte julekula, et rent kunstverket og perfekt for en selfie.  

Få med deg årets juleforestilling i Kilden, Trolle. Foto: Aptum©Kilden teater- og konserthus

Få med deg årets juleforestilling i Kilden, Trolle. Foto: Aptum©Kilden teater- og konserthus

Årets juleforestilling i Kilden teater- og konserthus er forestillingen “Trolle” skrevet av Alexander Rybak. Den folkekjære artisten spiller også hovedrollen Trolle i stykket. Dette bør du få med deg, det blir magi fra scenen med spesielle kulisser og effekter. 

Nytt av året er Fiskebrygga i Kristiansand som julepyntes og skaper en fin ramme rundt jul på brygga. Broa på Fiskebrygga blir lyssatt med tusenvis av skinnende lyspærer som skaper et fint julemiljø og et “insta moment” på brygga. Spis middagen på en av restaurantene eller kjøp med deg hjem noe deilig sjømat fra fiskebasaren og nyt kvelden i ro og fred hjemme. Det er på vinteren skalldyrene smaker best. 

Sørlandets kunstmuseum har familieverksted søndager i desember, her blir det førjulsmagi i museets juleverksted. Helgen 7.-8. desember er det Designers julemarked på kunstmuseet, julemarkedet samler lokale designere og selger lekre julegaver. Her blir det garantert er par julegaver. 

Julemarked Kristiansand museum Foto Elisabeth Høibo©Visit Sørlandet

Julemarked med julenisser på Kristiansand museum Foto Elisabeth Høibo©Visit Sørlandet

Søndag 1.desember er det stort julemarked på Kristiansand museum. De gamle husene er pyntet og gatene er omgjort til markedsplass med utstillere fra hele Sørlandet. Det er sjonglører i gatene og du kan kjøre med hest og kjerre, kanskje kommer julenissen? Gled deg, dette er et av Sørlandets største julemarkeder.

4. og 8. desember kan du bli med på en «Vandring i julemørket» inne på museumsområdet. Her vil du få servert historier om de mange figurene som folk i gamle dager ble skremt av i juletiden. Passer for alle over 10 år. Husk å bestille billetter.

Jul på KuToppen

Jul på KuToppen i Dyreparken

Kutoppen i Dyreparken kommer du i skikkelig julestemning i et typisk norsk gårdsmiljø. Det blir nissejakt, du kan hjelpe dyrepasserne å pynte juletreet og kua Klara lager show mens Mosk har juleverksted på gården og mye, mye mer. På Kutoppen blir det julestemning og moro for liten og stor.

Her finner du overnatting i Kristiansand.

Andre opplevelser du bør få med deg på Sørlandet

Julekrysset på Hornnes

Julekrysset på Hornnes har en imponerende utstilling til glede for alle forbipasserende.

Julehuset på Hornnes/Julekrysset, Evje 

I flere måneder har Kjell Rune Strømstad og kjæresten Ruth pyntet huset og 30. november klokken 17.00 tennes lysene. Julehuset ble i 2017 kåret som Norges flotteste julehus.

Eikerapen gjestegard 

Julepyntet gårdshotell med historie og tradisjoner, god mat og kjøring med hest og slede i vakkert vinterlandskap. Hotellet gir en helt spesielle ramme rundt ditt opphold

Pepperkakeby på Vitensenteret Sørlandet i Arendal

Besøk Arendals egen pepperkakeby på Vitensenteret. Du kan selv gi ditt bidrag til byen som åpnes i begynnelsen av desember. 

Julegavejakt på Kuben i Arendal

Et av Sørlandets flotteste museer, Kuben har julegavejakt for alle barn hver dag i hele desember (fra 3.desember). Det er gratis å være med, og alle får premie. Gratis inngang for barn, kr 90,- for voksne. 1.desember Juleverksted og Juleteater (tre forestillinger klokken 13, 13.30, 14)

Skikkelig koselig julestemning på Næs jernverk

Skikkelig koselig julestemning på Næs jernverk

Næs jernverksmuseum

Tradisjon tro tennes Norges største juletre på Næs jernvekrsmuseum søndag 1.desember. Det blir fakkeltog fra Jokerbutikken, ei runde rundt juletreet og åpen kafé i Snekkerboden. Søndag 8.desember Juleverksted med formingsaktiviteter for alle i Snekkerboden. 

Amerikansk jul på Lista 

Kjøp amerikansk julepynt, julegenser, julegodis og retro julegaver i den typiske amerikanske butikken Trunken på Vanse

Julegada i Vennesla

13.-21. desember åpner Julegada i Vennesla, en hel gate med julepyntede salgsboder fra inn og utland. Det blir lattergalla og konserter hver dag og annet moro for barna.

Jul i Den Lille Dyrehage

8.desember arrangeres det juleverksted hvor barna kan lage sin egen julepynt, spise julegrøt og få skikkelig julestemning i Den lille Dyrehage. Ryktene sier også at selveste julenissen vil komme rundt 13-tiden. 

Share

Om forfatter Se alle innlegg

Elisabeth Høibo

Elisabeth Høibo er fra kristiansand og liker å ta bilder og å reise. I forrige årtusen (1996) pakket jeg sekken og dro jorden rundt som backpacker. Jeg så en bit av verden, men det finnes ikke noe finere sted enn Sørlandet. Jeg har bodd ett år i Bergen og åtte år i Oslo. Begynte å jobbe i reiselivet i 1998, og har jobbet i flyselskap, reisebyrå og restaurant. Jeg er gift, har tre barn og bor i Kristiansand og elsker Sørlandet. Jeg blogger om det jeg opplever og liker aller best. Bli med på en herlig Sørlandsreise!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli offentliggjort. Obligatoriske felter er merket *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.