Sørlandet Blogg
Share

Julekvelder, grøt og nissen. Dette er bare litt av oppskriften på julestemning, men vi har flere tips å komme med! Her er våre tre tips som vil garantere deg julestemning på Sørlandet.

Julemarked på Kristiansand museum

Friluftsmuseet på Kongsgård er et av Sørlandets største. Julemarkedet arrangeres i tradisjon tro 1.søndag i advent og garanterer julestemning. For mange er markedet et av årets store førjulsarrangement, og har et høyt antall besøkende, forteller Inger Marie Pedersen markedssjef i Vest-Agder-museet. Her kan du vandre blant boder og gamle bygg. Kjenn lukten av nykokt grøt og nystekte lapper. I bodene kan du kjøpe alt fra kaffe til årets fineste julegave.

«Det historiske perspektivet, og formidlingen av det som er ekte, er viktig for oss».

– Vi legger vekt på den nostalgiske juleopplevelsen, noe som er veldig viktig for oss. Det som er spesielt med oss er at museet kan tilby det ekte og det historiske. Det er nesten vår plikt at andre får oppleve det historiske perspektivet på hvordan man feiret jul tidligere, forteller Pedersen.

Julenissen på Kristiansand museum. ©Elisabeth Høibo @VisitSørlandet

Les mer om et av Sørlandets største julemarked her 

Autentiske «Bygada»

Visste du at «Bygada» er flyttet fra sentrum i Kristiansand og til museet? Her kan man besøke husene og se hvordan de bodde før i tiden. Husene blir også pyntet med julepynt og lys til årets julemarked, og du kan til og med lukte julen inne i husene.

– Hele stemningen i Bygada og på Setesdalstunet er det ingen som kan kopiere, fordi det er så ekte og autentiske omgivelser. Det er ikke glamour slik som kanskje andre julemarked i byen kan være, forteller Miriam Yaacow avdelingsleder på Kristiansand museum.

«Nytt i år er at man kan forhåndsbestille billetter på nett».

Sjekk inn på eventyrhotellet i juletiden

Mange spennende boder på julemarkedet. ©Elisabeth Høibo @VisitSørlandet

På julemarkedet kan man kjøpe hjemmelaget sukkertøy til jul på Kristiansand museum. ©Elisabeth Høibo @VisitSørlandet

Jul på Gimle Gård

På Gimle Gård i Kristiansand inviterer de også til førjulsstemning. Juletreene blir tent og julemusikken spiller i et av landsdelens vakreste herregård.

– Her blir juletreene pyntet likt som det gjorde på 1800-tallet og fram til i dag, sier Inger Marie Pedersen.

På Gimle gård hadde de flere juletrær som ble pyntet. Forberedelsene og julefeiringen varte i mange dager i strekk. Dette var en tradisjon som var på gården i mange år. For mange er det viktig å videreføre tradisjoner. Vi ønsker å gjenoppleve de gode nostalgiske følelsene som vi gjerne skaper rundt juletider, og samtidig videreformidle disse følelsene og opplevelsene til våre nærmeste.

Julepyntet på Gimle Gård. Foto: Gimle Gård

Les mer om jul på Gimle Gård her 

Julemarked på Sjølingstad Uldvarefabrik

Dette julemarkedet i Mandal er på mange måter unikt. Her kan du besøke en levende museumsfabrikk, og få være med på juleverksted og grafikkverksted. Dette er et fabrikklokale som enda produserer, så du kan oppleve hvordan maskiner og prosesser fungerer. Under julemarkedet blir hele lokalet fullt med boder og ting som selges av utstillere.

– Tidligere år så har julenissen dukket opp, og skal ikke se bort i fra at han tar turen i år også, sier Pedersen.

Det har dukket opp flere julemarked de siste årene, men her kan du komme litt nærmere på tradisjoner og produksjon, og dere kan komme og oppleve julen sammen.

Les mer om julemarked på Sjølingstad Uldvarefabrik her  

Populært på julemarkedet på Sjølingstad Uldvarefabrik og Kristiansand museum er at nissen kanskje dukker opp. Barna har mulighet til å få godteri av nissen og dele sine ønskelister med han, kanskje dukker han opp i år også?

Julemarkedet på Sjølingstad.

En av Kristiansands største bloggere besøkte også Julemarkedet på Kristiansand museum

Tips: Nytt i år er at man kan forhåndsbestille billetter på nett.

Bestill billetter her:

Julemarked på Kristiansand museum her Julemarked på Sjølingstad museum

 

Share

Om forfatter Se alle innlegg

Elisabeth Høibo

Elisabeth Høibo er fra kristiansand og liker å ta bilder og å reise. I forrige årtusen (1996) pakket jeg sekken og dro jorden rundt som backpacker. Jeg så en bit av verden, men det finnes ikke noe finere sted enn Sørlandet. Jeg har bodd ett år i Bergen og åtte år i Oslo. Begynte å jobbe i reiselivet i 1998, og har jobbet i flyselskap, reisebyrå og restaurant. Jeg er gift, har tre barn og bor i Kristiansand og elsker Sørlandet. Jeg blogger om det jeg opplever og liker aller best. Bli med på en herlig Sørlandsreise!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli offentliggjort. Obligatoriske felter er merket *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.