Sørlandet Blogg
Familierafting i Otra med TrollAktiv på Evje. Foto: TrollAktiv
Share

Når vi reiser på ferie er det mange valg å ta. Vi kan reise til eksotiske reisemål på den andre siden av kloden (etter korona-tiden) eller vi kan dra på telttur eller båttur i nærområdet. Uansett hvor vi drar eller hva vi gjør på ferie er det viktig å tenke på at vi etterlater så lite miljømessig belastning som mulig.

Det betyr at vi må tenke oss litt ekstra om, også når vi skal på ferie. I dag er det slik at vi mennesker forbruker mer ressurser enn det vi har. Skal jorda bli et fint sted å bo i fremtiden må vi endre på mange ting, alle sammen. Kanskje har du hørt om Greta Thunberg? Og du har kanskje vært med å streike for klimaet sammen med andre barn i klassen? 

Du vet kanskje at fly forurenser mer enn tog og buss og at du ikke skal kaste søppel i naturen. Men bærekraft er mer en det; det er å ta vare på et steds kultur og tradisjoner. Det er også å sørge for at penger man bruker på et sted blir i lokalsamfunnet gjennom å handle i lokale butikker med lokale ansatte, spise lokal mat og velge de aktivitetene som gir minst miljøbelastning.

Lindesnes regionen er sertifisert bærekraftig reisemål. Foto Frame & Work.

Lindesnes regionen er sertifisert bærekraftig reisemål. Foto Frame & Work.

I reiselivet på Sørlandet, ja i hele verden, er bærekraft et viktig tema. Her på Sørlandet har Lindesnes og Setesdal fått merket for bærekraftig destinasjon. Det betyr at de har jobbet med aktivitetene og opplevelsene sine for at de skal bli så bærekraftige som mulig. 

Tenn et bål, se på stjernene og nyt naturen. Foto Elisabeth Høibo©Visit Sørlandet

Tenn et bål, se på stjernene og nyt naturen. Foto Elisabeth Høibo©Visit Sørlandet

Fantastiske opplevelser der du bor 

Lag din egen magiske hverdag med å tenne et bål i ei bålpanne i hagen eller lag deg en egen leirplass med steiner. La bålet gnistre og varme mens du nyter synet av stjernehimmelen. Du kan jo f.eks lage middag på målet og spise ute. 

Adventure Norway i Marnardal koser seg i kanoen. Foto: Adventure Norway

Adventure Norway i Marnardal koser seg i kanoen. Foto: Adventure Norway

Bruk naturens egne krefter

Adventure Norway i Marnardal driver med rafting og kanopadling i Mandalselva og på Evje finner du TrollAktiv som har rafting, padling og SUP. 

I vann og på hav kan du padle kano eller kajakk, ro eller seile. Dette er aktiviteter som ikke legger igjen noe særlig avtrykk i naturen, men du bruker naturkreftene og dine egne krefter på å oppleve noe gøy. 

Canvas Hove har tilrettelagte sykkelløyper og overnatting i tretoppene. Foto: Canvas Hove

Canvas Hove har tilrettelagte sykkelløyper og overnatting i tretoppene. Foto: Canvas Hove

Sykle i naturen 

Stisykling har blitt en veldig populær aktivitet, og flere lokale lag og foreninger med mye pågangsmot har startet byggingen av et nettverk av sykkelstier i naturen. På Flekkerøya, i bymarka i Kristiansand, på Hovden, i Arendal, på Hove og hos TrollAktiv på Evje er det laget flotte løyper tilrettelagt for stisykling. Ellers er det jo alltids flott å sykle, bruke kroppen og nyte naturen. Furulunden i Mandal er det perfekte stedet for en sykkeltur. 

Sank din egen mat, plukk bær, sopp og annet godt fra naturen. a Foto Elisabeth Høibo©Visit Sørlandet

Sank din egen mat, plukk bær, sopp og annet godt fra naturen. a Foto Elisabeth Høibo©Visit Sørlandet

Sank din egen mat

Ta deg en tur i skogen og plukk sopp, bær, dra på fisketur og finn annet mat naturen har å by på. Lag mat i naturen eller ta det med deg hjem og tilbered akkurat slik du ønsker. Søk etter oppskrifter på nettet og du vil garantert finne mye inspirerende. Men husk alltid på bevaringen av naturområder, dyreliv og områder der dyrene lever og ikke ødelegge noe av dette.

Gepard med unger Foto: Dyreparken

Kristiansand Dyrepark jobber med å bevare utryddelsestruede dyr. Foto: Dyreparken

Er det galt å gå i en dyrepark?

Mange unngår dyreparker, pga at mange mener det er feil å ha dyr i fangenskap. Men vi må ikke glemme at dyreparkene gjør en svært nyttig jobb med å bevare artene. 

Kristiansand Dyrepark jobber med å bevare utryddelsestruede dyr. Dyreparken er med i et avlsprogram som sikrer dyrenes eksistens i fremtiden. 

Miljøeventyr i de sørlandske skoger 

På Sørlandet er vi så heldige at det faktisk finnes overnattingssteder som er litt utenom det vanlige. Det er unike trehytter eller glampingtelt hvor målet er å ha så liten påvirkning på naturen som mulig. Her er det fem alternativer du kan velge mellom. 

Har du hørt om Staycation? 

Det betyr at du ikke trenger å dra så langt for å få fantastiske opplevelser, men oppdag hjemstedet ditt, din egen by, skogen, vannet eller stranden som er like i nærheten. Altså en kombinasjon av de engelske ordene “stay” og “vacation” som betyr bli værende og ferie. 

Share

Om forfatter Se alle innlegg

Elisabeth Høibo

Elisabeth Høibo er fra kristiansand og liker å ta bilder og å reise. I forrige årtusen (1996) pakket jeg sekken og dro jorden rundt som backpacker. Jeg så en bit av verden, men det finnes ikke noe finere sted enn Sørlandet. Jeg har bodd ett år i Bergen og åtte år i Oslo. Begynte å jobbe i reiselivet i 1998, og har jobbet i flyselskap, reisebyrå og restaurant. Jeg er gift, har tre barn og bor i Kristiansand og elsker Sørlandet. Jeg blogger om det jeg opplever og liker aller best. Bli med på en herlig Sørlandsreise!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli offentliggjort. Obligatoriske felter er merket *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.