Har du lyst til å gjøre noe helt spesielt? Da skal du legge ferien din til et fyr. I sommer besøkte Hildegunn Lyngør Fyr utenfor Tvedestrand.
En forblåst og regnfull junidag tok jeg turen til Lyngør Fyr. Vi parkerte på Gjeving og løp hutrende og sammenkrøket mot fergekaia for å ikke bli altfor «blaude» som vi sier på Sørlandet. I vind og regn forserte rutebåten til Lyngør den korte havstrekningen fra Gjeving til Lyngør og deretter svippet den oss ut til fyret med avtale om å hente oss neste dag.

Litt ruskete vær stopper ikke meg. Foto: Hildegunn Skage Teinum, Visit Sørlandet

Ferge fra Gjeving eller taxibåt kan bestilles til Lyngør Fyr. Foto: Hildegunn Skage Teinum
Jeg som hadde sett for meg at jeg skulle sitte på et svaberg med «tean i tanga», grille i sjøbua og se solen gli sakte ned over Gjeving et sted med noe godt i et glass måtte fint finne meg i at værgudene hadde andre planer.
I stedet startet besøket på fyret med å måtte skifte fra innerst til ytterst. Væroptimist som jeg er, hadde jeg ikke sjekket værmeldingen før jeg dro hjemmefra, så det var kun regnjakke som var med – og heldigvis masse tørt tøy og ullsokker! Etter at klissvått tøy var byttet ut med tørt og varmt, ble det et helt spesielt døgn på Lyngør Fyr. Fyrvert Erling tok oss godt i mot og var et strålende vertskap.
Vi samlet oss på kjøkkenet, vi fem som skulle overnatte på fyret den natta. Lagde mat sammen og ble kjent med de jeg ikke kjente fra før. Anledningen for turen var et kurs i jobbsammenheng, men på grunn av lang reisevei for noen av deltakerne fant vi ut at det fint kunne kombineres med en overnatting. Vi dekket på i spisestua og nøt måltidet mens regnet pisket mot rutene, vinden ulte forbi hushjørnene og bølgene kastet seg mot klippene nedenfor den gamle fyrvokterboligen. Det er en helt spesiell form for meditasjon og avslapning å se ut av et slikt vindu, med utsikt mot havet mens regnet sildrer ned langs ruta. Bliss!

Utsikt fra kystledhytta på Lyngør. Foto: Hildegunn Skage Teinum
Å legge seg på et fyr, i et sånt vær, med ingen andre lyder som forstyrrer, er også noe helt spesielt. Man føler seg litt liten, så nær naturkreftene og havet.
Dagen etter fortsatte ruskeværet, men heldigvis løyet det litt slik at vi også fikk tatt en tur ut for en rundtur på den lille øya. I tillegg til selve fyret og fyrvokterboligen der man kan overnatte er det to naust på øya. I det ene er det verksted og det andre kan benyttes av besøkende. Her kan man sitte i ly for vær og vind, grille, dekke opp til måltider og bruke som base for aktiviteter.

Lyngør Fyr. Foto: Hildegunn Skage Teinum
Kontakt Kote Null for aktuelle aktiviteter i området. De tilbyr SUP, kajakk, fridykking og andre aktiviteter.

Kote Null tilbyr aktiviteter, også på Lyngør Fyr. Foto: Per Arild Gjerde, Kote Null
Transport til Lyngør Fyr
Sørlandets Maritime kjører rutebåt til Lyngør og taxibåt i hele området. Ønsker du å ta rutebåten, ring dem på forhånd og spør om de kan legge innom en svipptur ut til fyret. Det pleier å ordne seg, de er skikkelig serviceminded i Sørlandets Maritime. Taxibåt kan bestilles, men om sommeren er det lurt å være litt i forkant da det er mange som ønsker kjøring da. Har du ikke bestilt på forhånd kan du risikere å måtte vente litt.
Sjekk rutetider og informasjon om taxibåt fra Sørlandets Maritime
Bestille overnatting på Lyngør Fyr
Overnattingen på kystledhytta på Lyngør bestilles gjennom Den norske Turistforening. Det er Aust-Agder Turistforening som står for utleie og vedlikehold. Overnatting tilbys i to bygninger, med totalt 22 sengeplasser. Det er mulig å bestille alt fra en seng, et rom eller hele hytta. Det er innredet i den tidligere betjentboligen og annekset til Lyngør fyr. Begge hyttene er pusset opp utvendig og vinduene mot havet er skiftet i 2017. DNT-medlemmer får 15% rabatt ved leie av enkeltrom. En enkelt seng koster 265 kr pr natt for medlemmer og 312 for ikke-medlemmer.

Denne vei til kystledhytta på Lyngør Fyr. Foto: Hildegunn Skage Teinum

Overnatting i kystledhytta og annekset på Lyngør Fyr. Foto: Hildegunn Skage Teinum