Sørlandet Blogg
Share

Kristiansand har fått et helårs klatretilbud. Den innendørs klatreparken Xland på Odderøya i Kristiansand åpnet dørene i påska 2019.

Xland ligger som en stor «kloss» i bakken opp til Odderøya, bak Kilden Teater- og Konserthus og Kanalbyen. Det er ser ikke stort nok ut til det fra utsiden, men her har de fått plass til en komplett klatrepark i 5 ulike høyder, der høyeste nivå er på 13,5 meter. Her er det zipline, klatrevegg, Via Ferrata, buldrestein og fritt fall fra 13,5 meter. Det er virkelig imponerende at de har klart å bygge alt dette inn under tak.

Uttrykket er røft og tøft; bygget er laget i betong, stål, tre og glass. Her er det mest mulig utsyn og minst mulig hinder for utsikten. Lyssettingen og lydbildet gjør at du føler du er i en skog og skogen endrer karakter gjennom dagen. Alt fra fuglesang og solskinn til skikkelig tordenvær kan du oppleve mens du klatrer. Nesten som på Rainforest Café.

Xland er en stor innendørs kltrepark på Odderøya i Kristiansand.

Alle kan se alle

Forskjellen fra en klatrepark i naturen er at her kan alle se alle til enhver tid. Det gjør det også enklere for foreldre som er med å holde øye med barna sine, selv om de ikke klatrer selv. Det kan de enkelt gjøre fra serveringsområdet, som har utsikt ut mot hele klatreområdet. For foreldre som har klatreglade barn, men som ikke er så glad i høyder selv, er dette et supert tilbud. Jeg anbefaler å ta med varmt tøy hvis du ikke skal klatre. Temperaturen er lav i bygget slik at ikke de som klatrer skal bli overopphetet. Og det kan jeg skive under på, man blir raskt svett i løypa.

Mestring og redningsaksjon

Jeg var så heldig å bli invitert på en omvisning i Xland en drøy uke før åpningen. Her fikk vi testet ut flere klatreløyper, fritt fall og klatreveggen. Vi begynte på laveste nivå, som anbefalt. (Det er også et nivå en halv meter over bakken, men de løypene er for de aller minste barna.) I Xland er det stort fokus på mestring og klatreglede. Først når man føler seg trygg går man videre til neste nivå.

I de første to løypene på tre meters høyde følte jeg at jeg mestret det ganske bra, og gikk med friskt mot opp til neste høyde.  Etter et par hindre kom jeg til et punkt der jeg ikke hadde lyst til å fortsette. Det var da skjelvingen begynte. Svetten silte, munnen ble tørr, beina skalv og jeg ble redd. Sånn irriterende, irrasjonell redd; jeg visste jo at jeg var trygt sikret i sele, men det føltes ikke sånn.

Seks meter over bakken fikk jeg skikkelig skrekken og måtte ha hjelp. Instruktørene var raskt på plass og fikk snakket meg trygg. De viste meg hvordan jeg best kunne forsere hinderet, hjalp meg med å holde stokkene rolige og etter noen minutter var jeg over.

Klatring i Xland klatrepark Kristiansand

Blir du redd som meg kan du stole på kyndige instruktører som hjelper deg. Foto: Elisabeth Høibo, Visit Sørlandet

Klatrere i Xland klatrepark

Lettet klatrer etter enorm mestringsopplevelse. Foto: Elisabeth Høibo, Visit Sørlandet

Da var ingen hindre for vanskelige og jeg gikk til og med rett opp til fritt fall og hoppet ut etter bare et par sekunders nøling. Sist gang jeg var i et fritt fall hinder, stod jeg på toppen og pyset i minst 10 minutter før jeg endelig turte hoppe.

Det eneste jeg savnet var en lengre zipline. Det er det ikke plass til, men som erstatning kommer det en heftig zipcoaster, en slags «zipline-berg-og-dalbane», som skal slynge seg fra toppen av bygningen, mellom alle elementene og ende opp på bakkenivå.  Jeg gleder meg til å prøve den når den er på plass.

Ut av komfortsona

Instruktørene på Xland kan sakene sine og jeg er sikker på at de kommer til å få mest å gjøre med oss voksne. Barna kommer til å fly over så lett som bare det. Jeg tror mange, som meg, har godt av å utfordre frykten i oss innimellom. Det er sunt å bevege seg utenfor komfortsona; enten det er i en klatrepark 6 meter over betonggulvet eller i jobbsammenheng.

Sunn mat og drikke

Xland satser på sunn mat og drikke. Brus og frityr er byttet ut med sunnere alternativer. Det er lokalt og næringsrikt. Her finner du produkter fra Tine og Bama, men også fra lokale leverandører og produsenter som Trine på Gården, Ragnvalds Pølsemakeri, Tjamsland Gård og Hennig-Olsen Is.

De som feirer bursdag kan velge mellom taco og italiensk pizza.

Bedrifter som har møter eller teambuilding her kan få buffet med masse snadder.

Fakta om Xland:

Klatreparken har åpent hver dag fra 10-22.

Pris for dagspass: 320 for aktive klatrere. Skal du kun se på er det gratis inngang.

Share

Om forfatter Se alle innlegg

Hildegunn Teinum

Hildegunn er ei ekte sørlandsjente, født med tean i tanga på Flekkerøy. Her bor hun med mann, tre døtre og en katt. Hildegunn elsker at hun kan bruke barna som alibi for å oppleve Barnas Sørland og koser seg ellers supre konsertopplevelser og deilig lokalmat fra Sørlandet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli offentliggjort. Obligatoriske felter er merket *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.