Sørlandet Blogg
Skipsmotiv av helleristning på Lista Foto Vest-Agder-museet
Share

Bli med på påskefeiring på historiske steder på Sørlandet. Historie er superspennende og i påska kan du dra til museene for å få et innblikk i en svunnen tid, museene forteller oss vår historie. 

Kristiansand museum Foto E Høibo©Visit Sørlandet

Kristiansand museum Foto E Høibo©Visit Sørlandet

Kristiansand museum

På Kristiansand museum kan du spasere i gatene med mulighet for å ta deg en tur inne i husene som tidligere lå i Kristiansand. På Setesdalstunet kan du se mer om hvordan det var å leve i ei årestue og under trange kår i Setesdalen. Søndag 14. april er det påskeverksted for barn hvor du kan kose deg i kaféen og ta en tur innom den nye museumsbutikken.

Helleristninger på Lista museum

Nordberg fort på Lista museum åpner det nye utstillinger om vikingtid og kapertid i påska og museet holder åpent alle helligdagene. Det blir påskeverksted tirsdagen i påskeuka. Tar du turen rundt museet kan du finne helleristninger fra Bronsealderen.

Foto: H.Sørvig@Visit Sørlandet Sjølingstad Uldvarefabrikk utenfor Mandal Foto: Heidi Sørvig©Visit Sørlandet

Sjølingstad Uldvarefabrik utenfor Mandal. Foto: Heidi Sørvig©Visit Sørlandet

Garn og ull på Sjølingstad Uldvarefabrik

Lurer du på hvordan garn og ullvarer blir til kan du absolutt legge turen innom museumsfabrikken på Sjølingstad Uldvarefabrik like ved Mandal. Her kan du lage fine påskefigurer i filt og ull. Klokken 13.00 kan du bli med på en spennende omvising i fabrikken. Du lærer hvordan ull blir til og hvordan produksjon forgikk i gamle dager. Museet produserer fortsatt ullprodukter på de gamle maskinene.

Åpent: Palmesøndag 14. april kl. 12 – 16, mandag 15. april og tirsdag 16. april kl. 11 – 15

Slavelenker fra skipet Fredensborg. Foto: KUBEN/Gerd Corrigan

Slavelenker fra skipet Fredensborg. Foto: KUBEN/Gerd Corrigan

Slaveskip og barndom på Kuben i Arendal

Et av mine favoritt museer er Kuben i Arendal. Museet ligger i det modere firkantet bygg derav navnet Kuben. Utstillingene inne er utrolig flotte, gjenstander er belyst og presentert på en delikat måte. Utstillingen med slaveskipet Fredensborg som forliste ved Tromøy utenfor Arendal 1. desember 1768 er et sterkt møte med en brutal historie.

En litt hyggeligere historie er utstillingen Barndom som handler om barndom på 1900-tallet. Denne utstillingen er laget for barn. Her er det mye gøy og lærerikt å se og å prøve for store og små. Jeg vil anbefale å ta med deg besteforeldre, de vil garantert synes dette er hyggelig. En utstilling som dette engasjerer hele familien.

På Kuben blir det også påskeverksted søndag 7. april klokken 12-16 hvor du kan male egg og lage påskepynt i papir.

Lindesnes fyr Foto: Heidi Sørvig©Visit Sørlandet

Lindesnes fyr Foto: Heidi Sørvig©Visit Sørlandet

Lindesnes fyr Norges sørligste punkt

En frisk tur til Lindesnes fyr, Norges sørligste fastlandspunkt er absolutt noe jeg vil anbefale. Her blir det påskerebus med premier til alle som deltar, bålgryte på plassen utenfor Fjellhallen, grilling, popkorn og hygge ute i havgapet. Du kan kjøpe «grillpakke» med lokalmat som du selv kan grille på bålet. Det blir også aktiviteter som drageflyging og båtbygging. Det det blir koking av egg over bål på brygga og egg-trillingskonkurranse i fyrhagen.

Sjekk ut de nye nettsidene til Lindesnes fyr for mer info og åpningstider. Palmesøndag og søndag, 1.påskedag klokken 15.00 blir det omvisning på fyret. De merkede turstiene i området er et flott alternativ til påskens skitur.

I kafeen i Fjellhallen blir det servert deilig suppe, fyrbrød (brød laget på tang) og påskeboller. Suppa «Best før- best etter» er vegansk og laget av bortsorterte grønnsaker fra lokale butikker. Det blir også servert fyrbrød med lokale fiskekaker, hjemmebakte kaker, is, varme og kalde drikker så her ligger alt tilrette for en herlig påske i havgapet.

Barnas museum på Sørlandets kunstmuseum.

Barnas museum på Sørlandets kunstmuseum.

Familieverksted på Sørlandets kunstmuseum i Kristiansand

Sørlandets kunstmuseum ligger midt i byen og et er moderne museum som viser kunst. Akkurat nå er det en utstilling som heter «Løpere» laget av kristiansandskunstneren Ann Cathrin November Høibo som vises. Utstillingene skal gi assosiasjoner til noen som stresser, trener og har det travelt. Samtidig som det er et tekstilt begrep som en duk som peker mot husmortradisjoner og et ønske om å pynte opp hjemme. Det er helt opp til deg å finne ut hva det betyr. Museet har en egen avdeling som heter Barnas museum, hvor barna kan løpe fritt rundt. Det blir også familieverkstedet hvor du kan lage fantasifulle fugler i ull.

Hvorfor er det så viktig å besøke et museum?

Du får mulighet til å lære mer om våre sørlandske tradisjoner fra bronsealder til nåtid. Et besøk på et museum er et besøk tilbake i tiden, du lærer mer om hvordan forfedrene levde. Et besøk på et museum får deg til å tenke og undre litt over tiden og hvem du er. Mange spørsmål dukker opp både hos liten og stor, og skaper ofte de gode samtalene.

God påske om du tar kvikklunsjen og appelsinen på et museum eller ikke. 

Her får du oversikten over mer av det som skjer på Sørlandet denne påsken.

Share

Om forfatter Se alle innlegg

Elisabeth Høibo

Elisabeth Høibo er fra kristiansand og liker å ta bilder og å reise. I forrige årtusen (1996) pakket jeg sekken og dro jorden rundt som backpacker. Jeg så en bit av verden, men det finnes ikke noe finere sted enn Sørlandet. Jeg har bodd ett år i Bergen og åtte år i Oslo. Begynte å jobbe i reiselivet i 1998, og har jobbet i flyselskap, reisebyrå og restaurant. Jeg er gift, har tre barn og bor i Kristiansand og elsker Sørlandet. Jeg blogger om det jeg opplever og liker aller best. Bli med på en herlig Sørlandsreise!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli offentliggjort. Obligatoriske felter er merket *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.