Sørlandet Blogg
Ny-Hellesund sett fra toppen av fjellet på Kapelløya
Share

Denne vinteren og våren skjer det så mye interessant, morsomt og lærerikt i den gamle uthavna Ny-Hellesund utenfor Søgne. Klovneri, historiske foredrag, matopplevelser og øyhopping; hvem sa at skjærgården på Sørlandet sover om vinteren?

Øyhopping med M/B Høllen

Bli med den gamle rutebåten M/B Høllen på øyhopping i skjærgården. Med jevne mellomrom utover våren arrangeres øyhopping med ulike tema. Oppmøtested er Høllen Brygge og turene tar ca. 3 timer. På noen avganger vil det være med en lokal guide som forteller om uthavnenes betydning for skipstrafikken på Sørlandet i riktig gamle dager, helt fra vikingtida og oppover. Du vil få høre om kunstnere som har fått inspirasjon fra stedet, hummereksport og lostjeneste. De som ønsker det kan gå kyststien fra Verftet til Olavsundet, en flott tursti i varierende kystlandskap. Du blir også fraktet over til Monsøya og Helgøya i løpet av turen. Da kan du blant annet besøke Skolehuset i Ny-Hellesund og ta en tur innom Sofies kafé.  Noen av turene har tema krigshistorie og da er det med en guide fra forsvarshistorisk forening som forteller om kystfortet på Helgøya, et av Sørlandets største krigshistoriske museer i friluft.

For mer informasjon og tidspunkt om øyhopping i Ny-Hellesund, følg med på M/B Høllen sin Facebookside.

voksne og barn ombord på båt gjennom Ny-Hellesund

Bli med på øyhopping i Ny-Hellesund med Høllen Båtruter. Foto: Adam Read, Visit Sørlandet

Helaften på Det kongelig privilegerte gjestgiveri

Verftet i Ny-Hellesund inviterer deg til en helaften sammen med eierne av Det kongelige privilegerte gjestgiveri. Utover våren vil det bli arrangert hele 6 kvelder med ulikt tema i dette historiske bygget.

Oppmøtested er på brygga på Verftet der du får høre om Verftets historie. Den lokale guiden Jostein tar deg deretter med på en guidet tur langs kyststien og turen ender hos ekteparet Berit og Kjetil som eier Det kongelige privilegerte gjestgiveriet. Det var her de hadde privilegier til å skjenke brennevin under seilskutetida, da stedet også fungerte som skysstasjon. Det vil her bli servert en smakfull, kremet fiskesuppe med masse snadder fra havet og dessert, bortsett fra kvelden i mai da det lages mat av tang. Det kongelige privilegerte gjestgiveri har også skjenkebevilgning for de som måtte ønske å kjøpe drikke til maten.

Kveldene har som nevnt ulikt tema; det kan være alt fra Ny-Hellesunds historie til bruk av alger i matlaging, kunsthistorie og historien til Det kongelig privilegerte gjestgiveri. Når alle er mette på kunnskap og mat går turen tilbake til Verftet for overnatting for de som ønsker det.

11.-12. mai: Tang og tare i mat
1-2 juni: Tone Klev Furnes om Amaldus Nielsen
8-9 juni: Jostein Andreassen om Vilhelm Krag
15-16 juni: Olav Grendstad og Morten Lien

Se oversikt over de ulike temakveldene på Verftet og Det kongelige privilegerte gjestgiveri.

Det kongelige privilegerte gjestgiveri i Ny-Hellesund

Bli med på en helaften på Verftet og Det kongelige privilegerte gjestgiveri. Foto: Morten Teinum, Visit Sørlandet

Klovneteater på Skolehuset i påska

Skuespilleren Olav Grendstad flyttet til Ny-Hellesund for 4 år siden og har siden da spilt teater i det gamle Skolehuset på Monsøya. I påska setter han opp familieforestilling med masse klovneri. Kjøp billetter inkludert transport med M/B Høllen fra Høllen Brygge eller kom i egen båt. Når påska er så sein som i år er det en fin unnskyldning for lokale innbyggere og hyttefolk i området til å få båten på vann til påske.

Finn ut mer om påskens teaterforestilling i Ny-Hellesund.

Om sommeren er Olav teaterdirektør, regissør og skuespiller på Undervannsskjær teater på Skolehuset og er også kjent som «Dagny fra Lund«, medlem av Lund Kristelige Mopedklubb.

Olav Grendstad med fargerik klovnesløyfe rundt halsen

Olav Grendstad spiller klovneforestilling i påska. Foto: Olav Grendstad

 

På Skolehuset i Ny-Hellesund arrangeres det også foredrag og temakvelder med ulike tema.

Kyststi med klatring og kunstopplevelser

Kyststien på Kapelløya er en nydelig tur som tar deg fra Verftet i Ny-Hellesund til Olavsundet. En tur på 800 meter gjennom landskapsvernområdet på yttersiden av øya, opp til toppen av øya der fundamentet etter den gamle Loshytta står. Flere nye broer har gjort det mulig å gå helt over til Olavsundet. På veien går du forbi flere steder som er helt perfekt for klatring og buldring og Søgne Klatreklubb har boltet et stort felt langs stien.

Kvinne i fargerike klær på tur langs kysstien i Ny-Hellesund

Kysstien starter ved Verftet i Ny-Hellesund. Foto: Elisabeth Høibo, Visit Sørlandet

Turgåere på bro langs kyststien på Kapelløya

Langs kyststien på Kapelløya er det bygd flere broer som gjør det mulig å gå fra den ene siden av øya til den andre. Foto: Hildegunn Skage Teinum, Visit Sørlandet

I Daudmannsbukta ligger skulpturen «Innadvendt stranding» av Claus Ørntoft, et kunstverk til minne om alle sjøfolkene som mistet livet i forlis utenfor kysten og som drev i land i denne bukta. Dette kunstverket var en del av det stort kunstprosjektet «Genius Loci» i Ny-Hellesund tidlig på 2000-tallet.

Den lokale kunstneren Per Fronth har også satt sitt preg på Ny-Hellesund. Han har innredet den gamle oljetanken på Verftet til privat feriebolig. På Verftet har han stått for utsmykningen både av leiligheter og uteområder. På gressletta ved Olavsundet står kunstverket «ED», to skulpturer i betong, miniutgaver at et kunstverk som ble laget i forbindelse med Grunnlovsjubileet i 2014.

Fritanken i Ny-Hellesund. Gammel oljetank innredet som feriebolig.

Fritanken i Ny-Hellesund er innredet til feriebolig av Per Fronth. Foto: Morten Teinum, Visit Sørlandet

 

Share

Om forfatter Se alle innlegg

Hildegunn Teinum

Hildegunn er ei ekte sørlandsjente, født med tean i tanga på Flekkerøy. Her bor hun med mann, tre døtre og en katt. Hildegunn elsker at hun kan bruke barna som alibi for å oppleve Barnas Sørland og koser seg ellers supre konsertopplevelser og deilig lokalmat fra Sørlandet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli offentliggjort. Obligatoriske felter er merket *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.