I sommer reiste min kollega og meg med ungene våre til Næs jernverksmuseum i Tvedestrand. Museet er landets best bevarte jernverk, og her var det mye spennende historie. Et av høydepunktene var å se den ca. 900 kg tunge hammeren som tidligere var i bruk til produksjon.

Omvisning på Næs jernverksmuseum var spennende og barna lurte på mange ting som guiden gav dem svar på. Foto: Elisabeth Høibo©Visit Sørlandet
Vi hadde en flott tur og omvisning på jernverksmuseet og her deler jeg mine opplevelser med deg.

Filmen som ble vist var godt likt av ungene. Foto: Elisabeth Høibo©Visit Sørlandet
Spennende film, ungene satt som lys
Omvisningen på museet startet med en filmvisning. De små synes det var virkelig spennende og utrolig nok satt de som lys under hele filmen. Næs Jernverk var i drift fra 1665-1959, og er i dag det best bevarte av de gamle norske jernverkene. På filmen fikk vi se hvordan jern og stål ble fremstilt i gamle dager. Det som gjorde filmen spesielt spennende, var de godt bevarte filmklippene og bildene.

Spennende historie på Næs Jernverksmuseum. Foto: Elisabeth Høibo©Visit Sørlandet
Dyktige guider
Omvisningen er på ca en time hvor dyktige guider forteller om stedet og hvordan de som jobbet her levde. Vi fikk en flott omvisning rundt det store området og her fikk vi se original jernhammer i miniatyr bruk.
De store masovnene i stein står fortsatt. Der ble jernmalmen smeltet og jernet tappet ut i støperiet. Et stort vannhjul satte i gang blåsebelgene som ga luft til masovnen. Vi hadde virkelig en spennende og fin omvisning, guiden var tålmodig med alle ungene som spurte og lurte på alle mulige ting.

Fin miniatyr utstilling fra jernverket. Foto: Elisabeth Høibo©Visit Sørlandet
Hammer i miniatyr
Et av høydepunktene var maskinene og hammeren som ble vist i miniatyr. Her fikk vi se den store hammeren (som veier ca. 900 kg) laget i miniutgave og satt i bruk. Det var vanvittig mye støy da den originale hammeren var i bruk da jernverker var i drift, og det sies at hammeren kunne høres helt til Tvedestrand by.

Ungene synes det var spennende å se en kanon fra 1800-tallet utstilt på Næs jernverksmuseum. Foto: Elisabeth Høibo©Visit Sørlandet
Produksjon av kanoner, våpen og ammunisjon
I en kort periode omkring 1870 produserte jernverket kanoner og ammunisjon. De fleste kanonene gikk til det norske forsvaret. Verkets førsteklasses stål var en viktig forutsetning for denne produksjonen. På jernverksmuseet er en original kanon utstilt, og ungene synes det var veldig spennende å se.

Det serveres fristende munker på Næs jernverksmuseum. Foto: Elisabeth Høibo©Visit Sørlandet
Deilige munker i kaféen
I museets kafe serveres det tradisjonsrike munker, is, drikke og kaffe. Vi kjøpte munker, de var skikkelig gode. Fikk du lyst til å bake selv, kan du hente oppskrift på Næs jernverksmuseums nettsider.
Jeg søkte litt på nettet selv og fant en fristene oppskrift.
Visste du at: Munker var en godt kjent oppskrift i Arendal allerede på 1700-tallet.

Museumsbutikken på Næs Jernverksmuseum. Foto: Elisabeth Høibo©Visit Sørlandet
Butikk med jernverksvarer
Næs Jernverket produserte både vaffeljern og munkejern, og i museumsbygget er det en liten avdeling med jernverksvarer og suvernirer som du kan kjøpe med deg hjem. Her selges det også munkejern om du trenger til baksten.

Gå en tur i den romantiske landskapsparken Lunden. Foto: Elisabeth Høibo©Visit Sørlandet
Romantiske Lunden
Turen til Næs jernverksmusem er gylden anledning til å komme deg ut i skog og mark, de flotte områdene rundt museet innbyr til koselige turer. Noen få hundre meter fra museet ligger Lunden, en gammel hage med masse historie. Hagen ble anlagt mellom 1810 og 1825 og er et veldig koselig sted å gå tur.

Vi tok oss en dukkert på badestranda i Lunden. Foto: Elisabeth Høibo©Visit Sørlandet
Et forfriskende bad
Etter omvisningen tok oss en tur langs stiene og ned til elva hvor det ligger ei strand. Vi hoppet i vannet og fikk oss et forfriskende bad i elva. Hva er vel bedre enn et deilig bad på en varm sommerdag? På stranda er det satt ut benker som er perfekt for en liten piknik.

Kjempemoro med kanonen som står utstilt på museet. Foto: Elisabeth Høibo©Visit Sørlandet
Omvisninger hver time
Næs Jernverksmuseum er åpent hver dag fra 13. mai til og med 26. august, samt søndagene i september. Det er omvisninger hver time fra klokken 11.00, hvor siste omvisning starter klokken 16.00. Grupper kan bestille besøk utenom åpningstid.

Museet ligger idyllisk til ved elva. Foto: Elisabeth Høibo©Visit Sørlandet
Flere arrangementer på jernverket
Selv om sommeren er over er det flere hyggelige arrangementer denne høsten og vinteren, blant annet et høstmarked med salgsboder og aktiviteter for barn, geologiens dag, julegrantenning og juleverksted. Flere dager holdes det seminarer som feks Jernverksseminaret 2018 og biografi om Andreas Feragen. Så det er bare å glede deg.

På jernverksmuseet kan du bli med på flere hyggelige arrangementer gjennom hele året. Foto: Elisabeth Høibo©Visit Sørlandet
Del gjerne innlegget med andre du mener bør ta seg en tur til Næs jernverksmuseum.

Lær mer om hvordan jern og stål ble fremstilt i gamle dager. Foto: Elisabeth Høibo©Visit Sørlandet
Har du lyst til å se filmen fra vårt besøk, må du gjerne ta en titt:
Slik kommer du deg til Næs Jernverksmuseum
Ta av fra E18 i Fiansvingen like vest for Tvedestrand, følg de brune skiltene. Museet finner du på vestsiden av Storelva. Følg skilting til parkering.
Her kan du følge Næs jernverksmuseum på Intagram.
Og her kan du se flere bilder fra jernverketsmuseet.