Sørlandet Blogg
Share

Søndag 3. juni 2018 inviterer vi deg som innbygger i Kristiansand til å oppleve museum, attraksjoner og aktiviteter i vår flotte by – en hel dag med gratis inngang.

PS: Dette var 2018 arrangementet, se hva som skjer under Turist i egen by Kristiansand 2019!

Her er oversikten over aktivitetene og attraksjonene som inngår som del av «Turist i egen by 2018»

ARKIVET freds- og menneskerettighetssenter  kl. 11.30-16.00 

Det blir guidet omvisning på Arkivet kl. 12 og kl. 15.

På Arkivet blir det guidet omvisning kl. 12 og kl. 15. Historien om Gunvald Tomstad er en av dem du får høre når du besøker utstillingen «Brennpunkt Arkivet». I to år levde han et livsfarlig dobbeltliv. Offentlig var han NS-leder. I det skjulte var han motstandsmann og hemmelig agent under kodenavnet «Tom». Arkivet tilbyr to omvisninger i vår utstilling «Brennpunkt Arkivet»

Aquarama kl. 10.00-16.00

Velkommen til Aquarama Open søndag 3. juni. Foto: Aquarama

Gratis inngang på svømmestevne, Aquarama Open. Inngang via mesaninen i 2. etasje.

MS Gamle Oksøy, Bredalsholmen og Hestmanden kl. 11.00-16.00

Foto: Bredalsholmen

Ta MS Gamle Oksøy ut til Bredalsholmen hvor skipet Hestmanden ligger. På Hestmanden er utstillingen åpent for besøkende og tilbyr omvisninger og aktiviteter. Gamle Oksøy har en kapasitet på 60 personer og vil kjøre ut til Bredalsholmen flere ganger denne dagen. Gamle Oksøy har avgang fra Silokaia utenfor Kilden.

Fra Silokaia Fra Bredalsholmen
Kl. 10.30 Kl. 11.00
Kl. 11.30 Kl. 12.00
Kl. 12.30 Kl. 14.00
Kl. 14.30 Kl. 15.00
Kl. 15.30 Kl. 16.00

Det vil være åpent skip, med omvisninger ombord i Hestmanden. Verftet vil være åpent for publikum med omvisninger på Bredalsholmen.

Omvisning i Hestmanden Omvisning på Bredalshomen
Kl. 11.00 Kl. 11.00
Kl. 13.00 Kl. 12.00
Kl. 15.00 Kl. 14.00
Kl. 15.00

I forbindelse med omvisningene vil det bli demonstrasjoner av aktuelle håndverksteknikker; platearbeid, restaurering av dampmaskiner eller klinking.

Det vil være mulig å prøve seg som naglevarmer og motholder under en klinkeprosess. Aldersgrense 16 år. Videre blir det aktiviteter for barn – de kan blant annet prøve seg som miniklinkere med stålplater, hammer og nagler.

Det blir et lite utsalg av mat, sveler, saft og kaffe.

Barnas øy kl. 11.00-15.30

Under Turist i egen by kan du prøve SUP og robåt. Foto: Barnas Øy

Holder til på stranda ved Sjøhuset. Barnas øy som til vanlig holder til på Bragdøya har tatt turen til byen og holder kurs i å ro og SUP. I tillegg kan dere lage krabbesnøre sammen med de fra Barnas Øy og fiske krabber.

Rokurs hver hele time 11-12-13-14-15.00. 3 personer i hver båt

SUP-kurs   1130-1230-1330-1430-1530 6 – 7 deltakere

Det vil og være en 12 personers robåt så kan hele slekta ta årene fatt.

Gatekunstvandring kl. 11.00

Det finnes mange flotte gatekunstverk i Kristiansand. Foto: Erik Engenes@Visit Sørlandet

Kristiansand gadekunstlaug tar dere med på en guidet vandring i sentrum hvor dere kan se på og hører om forskjellige typer Street Art.

Fremmøte klokka 11.00 øverst i Markens ved Camillo Bastrup. Vandringen tar ca 2 timer og er ca 4 km lang.

Høyt & Lavt kl. 10.00-16.30

Se opp for flygende mennesker på Høyt & Lavt. Foto: Hildegunn S. Teinum@Visit Sørlandet

Høyt & Lavt Kristiansand er en klatrepark rett utenfor Kristiansand sentrum. Her kan du svinge deg i tretoppene og prøve kule ziplines. I parken finnes det forskjellige klatreløyper tilpasset nivå og aldersgruppe. Høyt & Lavt Kristiansand passer derfor for hele familien.

Under Turist i egen by er det tilbud på inngangsbillettene. Bruker du kampanjekoden «turistiegenby» får du 2 inngangsbilletter til prisen for 1. Billettene må bestilles på forhånd via nettsiden. NB. Begrenset antall plasser så her er det første mann til mølla. Husk at du også må ha billett til Turist i egen by i tillegg til billetten du kjøper på nettsiden til H&L. Tilbudsbillettene kan du bestille her.

De 30 første som møter opp på Høyt & Lavt under Turist i egen by som har 2 for 1 billetten, får en gratis tur i ziplinen Fjellvåken i løpet av dagen ved fremvisning av billett (verdi 250,-) Gi beskjed i luka at du ønsker å ta Fjellvåken.
NB. for å ta Fjellvåken må du være over 12 år og over 140 cm høy. Også her blir det førstemann til mølla.

Kongsgård kolonihager kl. 11.00-16.00

Kolonihagen ligger i nydelige omgivelser på Kongsgård. Foto: Kongsgård kolonihager

Dette er den eneste kolonihagen i Kristiansand. Anlegget ble etablert i 1910, primært for dem av byens borgere som ikke hadde tilgang til egen hage. Som vanlig har kolonihagen Åpen søndag for alle som vil komme å se i kolonihagen. De har en liten vaffel-bu, hvor du kan få kjøpt kaffe og vafler, – og kanskje noe annet i tillegg. Det er flott område å gå tur i og de har mange fine parseller, de fleste med en liten hytte. Kanskje finner du også noen høner og bi-kuber på din vei. Hjertelig velkommen!

Kristiansand Domkirke kl. 10.00-17.00

Velkommen til konsert i Kristiansand Domkirke

Velkommen innom for å gjøre deg litt bedre kjent med Kristiansand Domkirke. Domkirken har guider og brosjyrer som kan fortelle deg mer om bygningen og interiøret. Det er gudstjeneste kl. 11:00 og en halvtimes orgelkonsert kl. 13:30

Kristiansand kanonmuseum  kl. 11.00-17.00

Glade jenter ved verdens nest største kanon montert på land. Foto: H.Sørvig@Visit Sørlandet

Opplev en av verdens største kanoner på Møvik, helt gratis. I flott turterreng på Møvik utenfor Kristiansand ligger et kanonbatteri fra andre verdenskrig. Kanonen på Møvik er verdens nest største kanon noensinne montert på land og er et spennende skue for store og små. Stedet ligger ca. 10 km vest for Kristiansand på Møvik fort. Opplev et hyggelig turområde med en fantastisk utsikt over skjærgård og Skagerrak. Kristiansand orienteringsklubb har satt ut poster rundt kanonmuseet og trykket brosjyrer til denne løypa. De som har deltatt leverer inn svar på kanonmuseet, og er med i trekning av premier.

Kristiansand museum kl. 12.00-16.00

På Kristiansand museum finnes mange flotte trebygninger (og glade barn). Foto: Elisabeth Høibo@Visit Sørlandet

Kom og besøk Kristiansand museum under Turist i egen by. Kafeen vil være åpen og kan du nyte de beste vaflene i Kristiansand med en rykende fersk kopp kaffe. På friluftsmuseet på Kongsgård kan du besøke nærmere 40 forskjellige hus. Det er eldre trebygninger reddet fra sanering og flyttet hit fra Kvadraturen i Kristiansand og to gårdstun, ett fra Setesdal og ett fra Eiken i Vest-Agder. I tillegg kan publikum besøke en gammel skolestue fra sent 1800-tall og Tonstadbua med malte bibelske motiver og rosemalte ranker innvendig. På Setesdalstunet ligger museets eldste bygning, Nomelandsloftet, fra 1585. «Minibyen» viser kvartaler med miniatyrhus fra gamle Kristiansand.

Guidet omvisning hver time, første omvisning starter kl. 12.

Kristiansand Kunsthall kl. 11.00-16.00

Foto: Kristiansand Kunsthall

Kristiansand Kunsthall en av Sørlandets ledende kunstinstitusjoner med formidling av samtidskunst gjennom utstillinger, arrangementer og publikasjoner. Kom og opplev utstillingene The Future is Old av Øystein Aasan, og The Irrational Curve av Knut Henrik Henriksen. Begge kunstnerne har en tilknytning til Sørlandet og er internasjonalt anerkjent. Henriksens The Irrational Curve belyser hans arbeid og utforskning av begrepet «skulptur», og dialogen med utstillingsstedene. Ofte har historiske forandringer, byggetekniske feil og «arkitektonisk tvil» dannet utgangspunktet for konsept og utforming av Henriksens arbeider. Aasans The Future is Old er en måte å engasjere seg i forskjellige områder av historien, enten som en felles konstruksjon eller som en personlig historie, og ser på hvordan man kan bruke dette til nye løsninger.

Utstillingen og kunstbokbibliotek er åpent. 4.etasje over biblioteket

Knapstad glass kl. 11.00-15.00

Velkommen til demonstrasjon av glassblåsing hos Knapstad glass i Rådhusgata. De vil vise og forklare grunnleggende teknikker om hvordan man blåser et kunstglass. Det vil være glassblåserdemonstrasjoner kl. 12.00, 13.00 og 14.00. Demonstrasjonen vil vare i cirka 20 minutter.

Midt-Agder friluftsråd kl. 11.00-15.00

Det blir servert bålkaffe i Wergelandsparken under Turist i egen by.

Aktiviteter og moro i Wergelandsparken. Natursti for barn og unge med lappesteking på bålpanne, bålkaffe og saft.

Mint Gallery kl. 10-16

Få en omvisning i galleriet. Foto: Mint Gallery

Mint Gallery er et nyåpnet street art galleri på Lagmannsholmen. Her kan du oppleve urban samtidskunst fra kunstnere som AFK og Enerkonings. Under Turist i egen by får du gratis inngang, omvisning i galleriet og utenfor kan små og store delta på street art aktiviteter.

Makerspace Norway, Kristiansand kl. 12.00-16.00

Få en omvisning i alle verkstedene hos Makerspace. Foto: Makerspace

Makerspace er et sted hvor medlemmer får tilgang til et kreativt miljø med verktøy, maskiner, plass og kunnskap i et fellesverksted på over 800 kvm.

Få guidet omvisning i verkstedet kl. 13 og kl. 15. Se folk jobbe med forskjellige prosjekter i de ulike avdelingene i tre, tekstil, keramikk, prototype og tekstil, hvor forskjellige maskiner blir tatt i bruk som f.eks. 3D-printer, laserkutter, dreiebenk og CNC-maskin.

Naturmuseum og botanisk hage, Universitetet i Agder kl. 12-16

Besøk naturmuseet på Gimle under Turist i egen by.

På Naturmuseet på Gimle kan du se utstillingen: PLAST – på godt og vondt.  Utstillingen handler rett og slett om søppel i havet. Temaet kan virke overveldende, men kanskje det er håp? Museet har også andre utstillinger, blant annet en utstilling med norske dyr i naturtro omgivelser og en av Norges største samling av kaktuser. Gratis inngang og kafeen holder åpent.

Odderøya museumshavn kl. 11.00-16.00

Bli med på maritime aktiviteter på Odderøya museumshavn. Foto: H.Sørvig@Visit Sørlandet

Museumshavna arrangerer «Seaweed festival 2018» denne dagen og tilbyr: Gratis inngang, aktiviteter med tang på brygga, smaksprøver, utstillinger og andre gøyale aktiviteter. Det vil og være dykkere i vannet som henter tang.

Denne dagen kan du også få kjøpt Norges beste fiskekaker fra Reinhartsen med brød og aioli til kun 30,-.

Norges beste fiskekaker får du på Odderøya museumshavn under Turist i egen by. Foto: Reinhartsen

Odderøya kl. 11.00-16.00

På Odderøya fyr vil det være gratis inngang og omvisninger opp i fyret gjennom hele dagen. Det vil være salg av fyrets deilige hjemmelagde tomatsuppe, kanelboller og kaffe.

Opplev utstillingen Unik & Uniformert på Vestre Lasarett. Foto: Vest-Agder-museet

På Vestre Lasarett vil utstillingen Unik & Uniformert være åpen for alle, dette er en unik utstilling med uniformer fra Agders historie.

Sørlandets kunstmuseum kl. 11.00-17.00

Du finner mye gøy i Barnas kunstmuseum på Sørlandets Kunstmuseum. Foto: H. Sørvig@Visit Sørlandet

Kl. 13 er det omvisning i utstillingen «Axel Salto. Master of Stoneware».

På SKMU inviterer de til førpremiere , eller forsmak, på sommerens verksted i Barnas Kunstmuseum: Bygg ditt eget fantasiland, Aktivitetene varer fra kl 11-16. Pelle Brage som lager utstillingen «Grand Prix» i sommer, står også for sommerferieverksted. Her kan dere bygge deres eget fantasiland. Hva er viktig i disse fremtidige og fiktive landene? Vi bygger det vi har bruk for av ulike materialer. Oppfinner nye ting, og bygger videre på hverandres ting igjen og igjen. (NB! Selve sommerferieverkstedet begynner 30.juni, dette er en førpremiere.)

Spiregården Kafe og Emijoly yoga kl. 11.00-19.00

Få et «crash-course» i Yoga. Foto: Emijoly

Denne dagen tilbyr Emijoly et lite “crash-course” i Yoga og Spiren Kafé lager deilig vegansk mat. De som tar turen innom denne dagen får en kort innføring i Yoga på omlag 30 min, etterfulgt av en liten introduksjon til hva plantebasert kost er og smaksprøver på mat fra kafeen.

Det blir to kurs for barn og for voksne parallelt kl 12.30 og kl 13.30.

Alle deltakere på Turist i egen by får 20% på mat og yoga på Spiregården denne dagen.

Timeplan finner du på www.spiregården.no, og meny på www.spirenkafe.no

De har mye deilig vegansk mat på Spiregården Kafé. Foto: Spiregården

Vision Skatepark kl. 11.00-16.00

Hallen er for skateboard, sparkesykkel, rulleskøyter og bmx. Foto: Anders Martinsen

Vision Skatepark er et eldorado for barn og unge som liker fart og spenning. Mange spennende ramper og elementer å skate på. Kom og prøv selv. Under Turist i egen by vil det være gratis inngang og gratis utlån av hjem.

Hallen er for skateboard, sparkesykkel, rulleskøyter og bmx.

Spisesteder med ekstra gode tilbud

La Famiglia

Gratis kaffe til voksne og gratis is til barn som spiser hos La Famiglia under Turist i egen by, fra klokken 15.

Reinhartsen

Under Turist i egen by får du Dagens med drikke og kaffe til kun 100,- på Bryggekjøkkenet på Fiskebrygga.

Reinhartsen vil også selge Norges beste fiskekaker med brød og aioli til kun 30,- på Odderøya museumshavn.

Bølgen & Moi Fiskebrygga

Supertilbud på Bølgen & Moi sin Signatur Sashimi med vårløk, sesamfrø, koriander og Moi’s spesial dressing

Kun kr 99,- (Normal pris kr 179,- ) Gratis is og aktivitetspose til alle barn.

Spiren Kafé (Spiregården)

Alle deltakere på Turist i egen by får 20% på mat i kafeen.

Sjøhuset

Som deltaker på Turist i egen by får du en to-retters meny med fiskesuppe og jordbær med is til dessert for kun 300,- på Sjøhuset.

Torvet Bistro

På Torvet Bistro kan du nyte en deilig fransk løksuppe med Crème brûlée til dessert for kun 200,- når du er deltaker på Turist i egen by.

Vinn flotte premier under Turist i egen by

Del dine bilder med oss

Bruk #turistiegenbykrs og del dine bilder med oss.

Under Turist i egen by arrangeres en Instagram konkurranse. Bruk #turistiegenbykrs for å dele dine bilde med oss og for å bli med i trekningen. Mandag 4. juni velger vi ut det beste bildet og trekker en heldig vinner av et Kvadraturen gavekort på 500,-.

Barnas By BINGO

Bli med på Barnas By BINGO under Turist i egen by. Hent et bingoark på et av aktivitetsstedene, kryss av det du ser i løpet av dagen og lever arket inn igjen på et av aktivitetstedene. Alle som leverer inn ark med bingo er med i trekningen av fine premier fra blant annet Dyreparken, Aquarama og Vest-Agder-museet.

Ha en nydelig dag i Barnas By Kristiansand. Foto: Lisbeth Finsådal

Share

Om forfatter Se alle innlegg

Inger Hutchinson

Inger Lund Hutchinson, fra Hemsedal og bor i Kristiansand. Gift med Fredrik og har to søte gutter. Jeg elsker alt som har med aktiviteter å gjøre. Jeg er en skijente som har lært seg å elske sommeren og alt den har å tilby. Jeg syns det er utrolig spennede å reise til nye steder i landsdelen og oppdage gøye ting og fine folk.

2 kommentarerLegg igjen en kommentar

 • Hvordan skal vi som har bodd i byen i få år finne ut hvor disse stedene er?
  Ikkenoe kart, helt håpløst.

  PÅ websidene burde det være kjempelett å få på plass et kart. DE fleste steder har ikke engang en gateadresse, så Google-søk fører meg bare tilbake til denne siden.

  Vet ikke om dere har en brosjyre, som før, men det hjelper ikke, burde stått her.
  Hvis det finnes et kart her, er det godt gjemt.

  • Hei, brosjyre med kart ligger på alle bedriftene som er med på Turist i egen by. På http://www.visitkrs.no finner du også de aller fleste bedriftene, med Google maps nederst på siden. Håper du finner frem 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli offentliggjort. Obligatoriske felter er merket *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.