Sørlandet Blogg
Publikum på konsert i bakgården til Randi under Smaabyfestivalen 2017 i Flekkefjord
Share

Jeg har deltatt på mange festivaler opp igjennom, men få steder har jeg følt meg så velkommen og «hjemme» som på Smaabyfestivalen i Flekkefjord. Festivalen arrangeres i juni hvert år og er en 10 dagers lang feiring av Flekkefjord.

Gjennom jobben min reiser jeg mye på kryss og tvers på Sørlandet. Noen ganger rekker jeg ikke annet enn møter, mens andre ganger får jeg teste ut forskjellige aktiviteter og opplevelser. I fjor sommer var jeg med en tysk blogger på dresinsykling i Flekkefjord, og da dette sammenfalt med Smaabyfestivalen i Flekkefjord bestemte jeg meg for å bli igjen noen dager for å bli litt bedre kjent med byen. Jeg flyttet inn på Grand Hotell i Flekkefjord for helga, og fikk ordnet barnevakt slik at mannen også kunne bli med.

Utsiktspunktet Lilleheia i Flekkefjord

Lilleheia i Flekkefjord gir deg et godt overblikk over byen. Foto: Hildegunn Skage Teinum

Dresinsykling på Flekkefjordbanen

På fredagen var planen å ta en tur på konsert på brygga, men jeg var rett og slett helt utslitt etter å ha syklet 3,4 mil på dresinsykkel på Flekkefjordbanen, store deler i pøsende regnvær. Det var en helt magisk tur, men værgudene spilte meg et puss, så jeg var ikke helt kledd for så mye regn.

Da vi kom tilbake til Flekkefjord måtte jeg måtte prioritere innkjøp av nye, tørre sko (takk og pris for lange åpningstider på Amfi Flekkefjord) og en lang varm dusj.

Rusletur i Hollenderbyen

Lørdagen var innholdsrik. Først hadde jeg en lang tur rundt om i byen. Jeg synes det er så koselig å bare rusle rundt i Hollenderbyen blant de hvite trehusene. Ekstra gøy med all gatekunsten som har dukket opp de siste årene i forbindelse med et prosjekt for å skape mer liv i byen. Jeg synes også beboerne i Flekkefjord er flinke til å pynte opp med blomster og andre ting utenfor husene sine.

Detalj fra Hollenderbyen i Flekkefjord

Oppmuntring til å ta seg en liten pust i bakken. Foto: Hildegunn Skage Teinum

Strikketre i gågata i Flekkefjord

Et hyggelig strikketre i gågata, med en vennlig henstilling til byens hundeeiere. Foto: Hildegunn Skage Teinum

Hollenderbyen i Flekkefjord

Blir så glad av å rusle rundt i de koselige gatene i Flekkefjord. Foto: Hildegunn Skage Teinum

Gatekunst

Jeg snakket litt med de ulike gatekunstnere som satte sitt preg på Hollenderbyen under festivalen og lagde film og tok endel bilder til jobb.

Gatekunst i Flekkefjord, flyvende hval

Traff på en flytende hval på min rundttur i Flekkefjord. Foto: Hildegunn Skage Teinum

Gatekunst i Flekkefjord

En av mine favoritter blant gatekunsten i Flekkefjord. Foto: Hildegunn Skage Teinum

Gatekunst i Hollenderbyen i Flekkefjord

En av de ferske «piecene» på fjorårets festival. Foto: Hildegunn Skage Teinum

Kunstutstilling og Flekkefjords beste pizza

Etter min lille byvandring var jeg på kunstutstilling i Spira, Flekkefjords flotte nye kulturhus. Jeg spiste en supergod pizza på Tollboden Bakeri og var innom en av mine favorittbutikker, Kongshamn Kolonial, for å handle inn litt lokale godsaker. Jeg var også en tur på Lilleheia før jeg joina heiagjengen og jubla fram de lokale kajakkpadlerne i konkurransen «Fjorden Rundt».

Kunstutstilling på Spira Flekkefjord Kulturhus

Fikk med meg utstilling på Flekkefjord Kulturhus Spira. Foto: Hildegunn Skage Teinum

Da mannen min kom til Flekkefjord, tok jeg han med tilbake til Tollboden Bakeri slik at han også kunne smake den digge pizzaen. (Egentlig var det jo bare fordi jeg hadde lyst på mer…) Får vann i munnen bare jeg tenker på den. Stekt i italiensk pizzaovn, med tynn og sprø bunn og utrolig god smak. Yummi!

Pizzaovn på Tollboden Bakeri i Flekkefjord

På Tollboden Bakeri blir pizzaen stekt i en ekte italiens pizzaovn. Foto: Hildegunn Skage Teinum

Pizza på Tollboden Bakeri i Flekkefjord

Beste pizzaen jeg har smakt på Sørlandet! Foto: Hildegunn Skage Teinum

Etter middag bar det avsted til ny kunstutstilling i Flekkefjord Museum. Der var det salgsutstilling med ulike kunstverk fra gatekunstnerne i samarbeid med NuArt, og vi fikk en privat omvisning av en av gatekunstnerne som jeg hadde blitt kjent med tidligere på dagen. Kjempegøy å lære mer om norsk gatekunst og om de ulike kunstnerne. Vi fikk også et par tips om hvor vi burde dra å se på gatekunst i andre byer i Norge.

Helgas høydepunkt – bakgårdsfest i Hollenderbyen

I kveldinga dro vi på bakgårdsfest hos Randi i Hollenderbyen. Masse folk, både barn, unge, voksne og eldre – var samlet til god mat og drikke, konserter og hyggelige samtaler utover den sørlandske sommerkvelden (og natta). Kongshamn Bryggerestaurant stod for servering av taco i mange ulike varianter og lokalt øl. I den ene enden av hagen var det rigget opp scene der de fire artistene/bandene spilte. Først ut var Thale Log Skage, deretter kom de lokale heltene Hardcore Troubadours på scenen før hip-hop gutta i bergenske Mors Rebeller løftet stemningen til maks. DJ Kåmbekk sørget deretter for god stemning utover resten av kvelden. Og vi koste oss glugg! Det gjorde ingenting at det kom noen regndråper; folk satt seg bare litt tettere sammen under partyteltene. Som tilreisende følte vi oss så utrolig godt mottatt. Alle var så hyggelige og inkluderende, spesielt vertinna Randi som åpner hagen sin for denne festen hvert år. For ei dame!

Frode Johannessen i Smaabyen Flekkefjord og rapper fra Mors Rebeller på bakgårdsfest under Smaabyfestivalen

Festivalsjef Frode sammen med en av rapperne i Mors Rebeller. Foto: Hildegunn Skage Teinum

Hardcore Troubadours spiller på bakgårdsfest på Smaabyfestivalen i Flekkefjord

Hardcore Troubadours skapte god stemning på bakgårdsfesten. Foto: Hildegunn Skage Teinum

Bamser på sykkel i bakgården til Randi i Flekkefjord

Velkomstkomiteen! Foto: Hildegunn Skage Teinum

Utpå natta rusla vi bare rett rundt kvartalet, og vips var vi tilbake på hotellet – det kan jo ikke bli bedre!

I 2018 arrangeres Smaabyfestivalen fra 1.-10. juni. Programmet varierer fra år til år, for her er det byens lag og foreninger som bidrar i fellesskap.

Share

Om forfatter Se alle innlegg

Hildegunn Teinum

Hildegunn er ei ekte sørlandsjente, født med tean i tanga på Flekkerøy. Her bor hun med mann, tre døtre og en katt. Hildegunn elsker at hun kan bruke barna som alibi for å oppleve Barnas Sørland og koser seg ellers supre konsertopplevelser og deilig lokalmat fra Sørlandet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli offentliggjort. Obligatoriske felter er merket *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.