Sørlandet Blogg
Share

Mot slutten av «Jeg vil vaske verden ren» på Kilden Teater og Konserthus satt jeg med gåsehud på hele kroppen og en tåre i øyekroken. 

Jeg var så heldig å få lov til å ta med meg samboeren og komme på en av prøveforestillingene. Jeg synes det var en mektig opplevelse og samboeren var også fornøyd. Forestillingen varer 90 minutter og er uten pause. Det at det ikke var pause gjorde at jeg virkelig levde meg inn i det som skjedde på scenen og ble helt oppslukt i handlingen. Jeg møtte kvinnen bak Quisling.

Forestillingen Jeg vil vaske verden ren spilles på Kilden Teater og Konserthus i Kristiansand. Forestillingen er av Marius Leknes Snekkevåg og regissert av Audny Chris Holsen. Dette er Snekkevåg sin historie om Halldis Neergård Østbye, basert på virkelige hendelser.

Halldis Neergård Østbye sammen med sin mann. Foto: Stig Håvard Dirdal

Halldis Neegård Østbye var skisportspioner, en omsorgsfull mor og feminist. Hun var propagandaleder for Nasjonal Samlings kvinneorganisasjon, Vidkun Quislings følgesvenn og sentral i jakten på norske jøder under andre verdenskrig. Halldis hadde et ønske om å forandre verden og bli husket for å ha gjort noe, men hun ble slukt av sin egen overbevisning.

Hun mente det godt, men hjelper det når hun gjorde så ondt?

Etter krigen ble hun dømt under landssvikeroppgjøret, men hun mente fortsatt at hun hadde handlet rett. Dette mente hun helt til hun døde på psykiatrisk klinikk i 1983. Forestillingen fletter inn fortid og nåtid og vi følger hennes liv fra uskyldig barndom til en bitter avslutning.

De syv skuespillerne gjør en flott jobb på scenen. Tre av dem spiller faktisk flere roller og er overbevisende i alle rollene de spiller. Jeg la faktisk ikke merke til at han som spilte den seriøse Vidkun Quisling, også spilte den unge og lekne Odd Østbye. 

Hun ble slukt av sin egen overbevisning. Foto: Stig Håvard Dirdal

Halldis Neegård Østbye sammen med Vidkun Quisling Foto: Stig Håvard Dirdal

Jeg er kanskje mer enn gjennomsnittet interessert i andre verdenskrig og holocaust, og synes derfor denne forestillingen var veldig interessant. Jeg skal innrømme at jeg aldri har hørt om Halldis Neergård Østbye før jeg hørte om forestillingen, men Vidkun Quisling er et kjent navn for mange. Etter å ha sett forestillingen har jeg lyst til å lære mer om henne og om hvorfor hun hadde slike tanker og meninger som hun hadde.

Noe av det først samboeren min sa da vi kom ut i frisk luft var at

Dette burde alle skolelever få oppleve.

Det er jeg helt enig i. Jeg tror denne forestillingen er en flott måte for ungdom, og voksne, å lære om tiden rundt andre verdenskrig på en spennende måte. Denne forestillingen er faktisk en del av Den kulturelle skolesekken og ungdom fra 8. klasse helt opp til videregående får se den.

Forestillingen veksler mellom fortid og nåtid. Her er Halldis tilbake i barndomsminner ved sin fars side. Foto Stig Håvard Dirdal

Forestillingen spilles frem til 21. oktober.

Billetter kan bestilles på nettsidene til Kilden Teater og Konserthus.

Les brevet Halldis Neegård Østbye skrev til Vidkun Quisling i 1942.

«7. oktober 1942 skriver hun til ministerpresident Quisling» Foto: Stig Håvard Dirdal

Her kan du oppleve noe av krigshistorien i Kristiansand

 

 

 

Share

Om forfatter Se alle innlegg

Line Kamilla Nygård

Jeg heter Line Kamilla Nygård og kommer fra Søgne. Jeg har en bachelor i Opplevelsebasert Reiseliv fra UiA og er nå så heldig å få jobbe med Barnas By Kristiansand som trainee hos USUS. Jeg elsker å reise og oppleve nye ting og synes det er ekstra spennende å få utforske alt Sørlandet og Kristiansand har å tilby.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli offentliggjort. Obligatoriske felter er merket *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.