Sørlandet Blogg
Juryen - 12 Edsvorne
Share

I påska tok jeg med mannen på Juryen – 12 edsvorne i Kilden Teater- og Konserthus og det ble en sterk teateropplevelse som fremdeles sitter litt i. Juryen spilles til 2. mai, så her har du fremdeles mulighet til å få med deg en teateropplevelse av høy kvalitet.

Se for deg – fredag ettermiddag, et par timer igjen på jobb. Alt du vil er egentlig bare å komme deg hjem til fredagstacoen og gullrekka på tv’en. Men – så deilig det enn er å synke ned i den sofaen – det er jo dørgende kjedelig å gjøre det samme hver eneste helg! På tide å bryte mønsteret. Sender melding til barnevakten som heldigvis ikke har reist på påskeferie ennå. Sender melding til mannen: «Vil du på date?» Ja – helt topp! Inn på nettet og bestille billetter til Juryen. Hente i barnehagen, en kjapp tur innom butikken for å kjøpe noe enkel mat og så rask retur til byen.

Ett glass vin i baren, senke skuldrene litt før vi setter vi oss godt tilrette i salen. Har lest om stykket i avisen og det fikk terningkast 5, så det bør jo være bra. Har sett filmen som Juryen er basert på, men det er så lenge siden at plottet har forsvunnet inn i glemselen. Kjenner til noen av skuespillerne i stykket fra før, fra tidligere oppsetninger på Kilden, og vet at de er drivende dyktige. De skuffer ikke denne gangen heller.

Juryen - 12 Edsvorne i Kilden Teater og konserthus i Kristiansand

Jurymedlemmene argumenterer for sine syn Foto: Jacob Buchard

Juryen består av 12 personer, et tverrsnitt av befolkningen, alle typer er representert. Saken er over, bevisene er presentert og juryen skal komme fram til en felles beslutning. De får ikke lov til å komme ut før de er enige. Er 17-åringen som er tiltalt i  ha drept sin far skyldig eller ikke skyldig? Sier de han er skyldig, dømmer de han samtidig til døden. Alle virker overbeviste – han må jo være skyldig! Kun en av jurymedlemmene tviler. Hun mener i hvert fall at de skylder gutten å snakke om det. De blir enige om å gi han en time. Klarer de å bli enige om en beslutning?

Juryen - 12 edsvorne, Kilden Teater og Konserthus Foto: Jacob Buchard

Hvis det finnes rom for rimelig tvil, kan man da dømme noen til døden? Foto: Jacob Buchard

I løpet av stykket får vi se alle menneskets beste og verste sider. Det jeg synes de klarte å få godt fram er hvor lett vi mennesker lar oss lede av andre og hvor mye våre egne, forutinntatte holdninger påvirker de valgene vi tar. Det skal mye til å ikke følge strømmen, og det skal mye mot til å stå opp mot flertallet, de som har makten, de som bestemmer. Alt vi har opplevd, dagsform og egeninteressene våre påvirker oss, kanskje mer enn vi er klar over. Og hvor lett er det å endre mening når man først har bestemt seg? Hvor dypt sitter en beslutning? Og er det av frykt for å tape ansikt overfor de andre at vi blir hardnakkede og påståelige og holder på vår sannhet lenger enn vi strengt tatt burde noen ganger?

Kilden har en fremragende teatersjef som tør å sette fokus på det som er litt vanskelig i samfunnet og i samspillet mellom oss mennesker. Derfor er det lett å bli berørt av det som skjer på scenen i Kilden. Og er det ikke sånn det skal være da? Kunst skal bevege oss, røre ved oss, vekke noe i oss – sette fingeren på ting som er litt vondt og vanskelig, provosere, sjokkere, overraske – men også glede, få oss til å le, undre oss og stille spørsmål ved våre egne tanker og meninger.

Skynd deg i Kilden – bestill billetter til Juryen

Juryen - 12 edsvorne i Kilden Teater og Konserthus i Kristiansand Foto: Jacob Buchard

Et av jurymedlemmene hisser seg veldig opp under jurymøtet. Foto: Jacob Buchard

Share

Om forfatter Se alle innlegg

Hildegunn Teinum

Hildegunn er ei ekte sørlandsjente, født med tean i tanga på Flekkerøy. Her bor hun med mann, tre døtre og en katt. Hildegunn elsker at hun kan bruke barna som alibi for å oppleve Barnas Sørland og koser seg ellers supre konsertopplevelser og deilig lokalmat fra Sørlandet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli offentliggjort. Obligatoriske felter er merket *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.