Sørlandet Blogg
Share

Knaben

Knaben er en gammel gruveby som ligger 50 minutter fra Kvinesdal sentrum. Det er en vakker kjøretur der man følger elva og dalføret nordover. Halvveis kan man ta en stopp på Kvinlog å kjøpe is og pølse. Ved Netland ligger den majestetiske fossen Hvitingen. Her kan man se jettegryter. På veien kjører man også forbi badeplassen «Mallorca». Her er sandstrand, piknikbord og volleyballnett. Dessverre er ikke vanntemperaturen som i Syden.

Knaben ligger 600 meter over havet. Når man bikker toppen blir man møtt av et annerledes skue. Her ligger de mektige gruvebyggene i det fjerne. Det vil si hovedbygget (vaskeriet), heishus, og heistårnet som strekker seg 25 meter høyt. Man kan ikke la være å bli fascinert av den store «ørkenen» på Knaben. Det er Lille Knabetjørn som er gjenfylt av sand fra gruvedrifta. «Ørkenen» blir i dag kalt «sanden» og er trygg å ferdes på.

Det har vært mye gruvedrift på Knaben, også i fjellheimen. Hovedgruva, Knaben II, var på 1970-tallet Vest-Europas største molybdengruve. Molybden var særs viktig i krigsårene da molybden ble brukt for å forsterke stål til for eksempel våpenindustrien. Allerede 17. mai, 1940, kom de første tyske soldatene til Knaben. Ikke bare tyskerne var opptatt av produksjonen på Knaben. Besøker man Winston Churchill’s War Rooms (museum) i London vil man se et kart over Sør-Norge. Her er kun Knaben avmerket. Det vitner om viktigheten av molybden under 2. Verdenskrig.

Adam Read @ Visit Sørlandet

Turen til Bragold starter nær heishuset. Her er god parkering.

Bragold Gruve
Denne vandreturen starter ved gruvebyggene. Har man god tid kan man ta rundturen via Hommen gruver og videre til Bragold. Ønsker man kun en liten, relativt lettgått tur kan man gå på sti over myr og berg til Bragold. Det er 1,5 km en vei. Underveis har man utsikt mot Knaben fra sørøst.

Adam Read @ Visit Sørlandet

En del av turen går på berg.

Like ved gruvene står det et informasjonsskilt om Bragold Gruve. Informasjonen er på både engelsk og norsk. Der kan man lese at gruven har fått navnet etter en flittig og stor hest som var stasjonert på Bragold.
Gruva er horisontal og går om lag 50 meter inn i berget. Som i alle gruver ferdes du på eget ansvar. Det er en liten bålplass i åpningen. Det vil også være mulig med telt på utsiden. Gruva er ganske fuktig.

Adam Read @ Visit Sørlandet

Hyggelig med bål på tur – ta med ved!

Fra Bragold gruver kan man velge om man ønsker å gå videre på den merka stien til Hommen Gruve. Det er en litt lengre tur der man må krysse fjellet. Ved Hommen er det en infotavle og benk. Gruven er ikke like fin å besøke som Bragold.

På høyfjellet kan været være uforutsigbart. Ta med varme klær og gode sko. Spesielt på høsten er det glatte berg og bløte myrer. Gå gjerne innom Knaben Landhandel å kjøp med noe godt å spise og drikke.

Adam Read @ Visit Sørlandet

Friskt, godt vann i bekken noen hundre meter fra gruva.

Ønsker du mer informasjon om denne rundturen kan du se nærmere på UT.no. Her finnes turinformasjon samt høydekurve og kart.
Det finnes flere muligheter for overnatting i Kvinesdal og på Knaben. I tillegg er det en rekke aktiviteter. På sommeren kan turen kombineres med et besøk i gruva og på museet. De fleste ønsker også en tur innom den koselige landhandelen som har dagligvarer og brukskunst (sjekk åpningstider).

Gjesteblogger: Marianne Haugland – Innovasjon Kvinesdal – marianne@innovasjonkvinesdal.no
Bilder: Adam Read @ Visit Sørlandet/USUS AS

Share

Om forfatter Se alle innlegg

Adam

I am originally from Australia and have lived in Norway for the past 10 years. I have been working in the internet industry since 1998 in Australia, the UK and Norway. My kids love to ski and snowboard in the winter and go wake boarding in the summer.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli offentliggjort. Obligatoriske felter er merket *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.