Sørlandet Blogg
Sandøya Tvedestrand
Share

Jeg har vært utro. Jeg har forelsket meg på nytt. «Min» Sandøy har fått en konkurrent i en ny Sandøy. 

La meg forklare. Jeg er født og oppvokst på Vestlandet – på Sunnmøre med god tilgang på havluft og skjærgård. Riktignok på fastlandet, men med kort vei til besteforeldre på Sandøya. «Min» Sandøy er nærmeste nabo til mer kjente Ona og Ona fyr og ligger midt ute i havgapet midt imellom Molde og Ålesund og der Island vel er neste nabo i vest. Øya er en drøy kvadratkilometer stor, har pr i dag 35 fastboende, egen butikk, egen kirke, eget forsamlingshus og de vakreste sandstrendene på jord.

Men ja, det var dette med utroskap.
Her om dagen hadde jeg mitt første møte med Sandøya utenfor Tvedestrand. Jeg kjente det bruste litt ekstra i blodet allerede på den smale veien ut dit. En slags forventning. Kunne det være litt som på «min Sandøy» der?

På vei til Sandøya, Tvedestrand

Havluft!

Jeg jobber som digital rådgiver for Usus (tidligere VisitSørlandet) og skulle ut til et første møte med en ny Usus-partner – Linns Lysstøperi og Ragnvalds Pølsemakeri.

En smilende Ragnvald med autentisk sørlandsdialekt møtte meg på brygga med sin lille åpne motorbåt. Sola skein fra blå himmel og gradestokken hadde krøpet godt over 20 tallet. Jeg steig oppi båten og så satte vi kursen utover mot øya. Allerede da skjønte jeg at troskapen til «min» Sandøy bar rett til havs! Havbrisen som strøyk over bare armer og kinn. Sandbunnen som føyk forbi under oss der vi rundet et nes på ekte kjentmanns vis.

Så var vi der. Sandøya. Som jeg riktignok hadde hørt mye fint om, men som virkelig la go’sia til denne dagen. Vi la til kai, hoppet på land og ruslet den vesle stien bort til Linn og Ragnvalds sted. På sti mellom hushjørner og med høye strå som liksom bøyde seg over stien og hvisket «Hvem er du for ei da?».

Sandøya Tvedestrand

Vi hopper i land på Sandøya.

Så rundet vi nok et hushjørne og der åpnet en stor hage med bord, stoler og hengekøy seg. Og Linn møtte oss på trappa til butikken, verkstedet og cafeen de har drevet i et drøyt år nå. «Velkommen til oss!» . Det er noe med dette med vertskap. Man merker det liksom så fort. Om dette er noen som har en lidenskap og kjærlighet til det de holder på med. Linn og Ragnvald er to slike.

Linns Lysstøperi og Ragnvalds Pølsemakeri

Velkommen til oss!

 

Her har de altså forlatt gamle jobber, og satser nå for fullt på lysstøperiet, pølsemakeriet og den vesle kafeen. Linn lager håndstøpte lys og selger i butikken, som forøvrig også har et lite utvalg av lokalproduserte varer og lekre interiørting. Innimellom tilbyr hun også kurs i å lage lys selv. Ragnvald har eget pølsemakeri og i kafeen er spesialiteten munker i tillegg til lunsj med produkter fra pølsemakeriet samt god kaffe og hjemmelagde kaker.

De er ikke alene om å satse kreativt på øya, for her finnes det både billedkunstnere, forfattere, vevmakeri, keramikere, garnprodusenter og flere med. Disse har samlet seg under paraplyen «Made on Sandøya», og på nettsidene til Made on Sandøya står følgende:
Det handler om livsglede
Om livskunst
Om å elske det man gjør, det man er – og hvor man er
Det handler om ekte glede, om å være til, fullt og helt
For seg selv, for andre.
Det handler om Sandøya

Ja, det var akkurat det jeg følte da jeg var der.

Jeg har bare sett bittelitt av det Sandøya har og by på. Men jeg fikk slik en fin lykkerus. Jeg vil ha mer… Gjerne når høststormene blåser over øya og øyas beboere samles til høstmarkedet i slutten av september eller julemarkedet i desember…. Kanskje kan jeg fortsette min lille affære litt til? Ha denne Sandøya litt sånn på si? Den ligger jo litt nærmere enn den Sandøya jeg allerede har et forhold til.

Share

Om forfatter Se alle innlegg

Bodil Tveitan

Bodil har røttene sine på Sunnmøre, varme tanker for Oslo, men nå banker hjertet i stadig større grad for Telemark og Sørlandet. Er digital rådgiver i Usus/VisitSørlandet, og har jobbet i og med reiseliv lokalt, regionalt og nasjonalt siden 2000, i hovedsak med web og sosiale medier. Gift, to barn. Bor ved vakre Telemarkskanalen i Lunde i Telemark, men er stadig på farten til flotte reiselivsbedrifter på Sørlandet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli offentliggjort. Obligatoriske felter er merket *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.