Sørlandet Blogg
Share
Sykkeltur i Furlunden, Mandal

Sykkeltur i Furulunden – Sjøsanden til venstre i bildet.

Jeg har flere steder på Sørlandet som jeg stadig vender tilbake til. Mandal er en av byene som jeg er ekstra glad i, og spesielt naturområdet som heter Furulunden.

Sjøsanden - 800 meter med ren strandglede i Mandal

Sjøsanden – 800 meter med ren strandglede i Mandal

Du har kanskje hørt om Sjøsanden? Denne lange sandstranden er ofte kalt Mandals smilebelte, og er et yndet sted for turister å besøke. Noe jeg godt kan forstå. Sjøsanden ligger i Furulunden, bare en kort spasertur fra Mandal sentrum. Men det mange turister ikke vet, er at Furulunden har mange flere strender, og disse er kanskje enda finere enn Sjøsanden. Dette «lokale hemmeligheter» som dere kan oppleve om dere tar en sykkeltur i området :).

Stumpestranda - min favorittstrand i Mandal

Stumpestranda – min favorittstrand i Mandal

Du trenger absolutt ikke sykkel for å oppleve strendene i Furulunden, men jeg synes det er utrolig fint å sykle i dette området. Spesielt om du har små barn. Da er det veldig greit å «øve» på sykle på de mange stiene og bilfrie grusveiene i Furulunden. Med avstander som er veldig overkommelige så blir dette en hyggelig opplevelse for hele familien. Spesielt fint er det om dere pakker med dere niste, badetøy og bøtte og spade (ok, badetøy kan kanskje bli hjemme om dere er her på høsten eller tidlig vår – noe som nemlig også er veldig fint).  Da er dere nemlig godt rustet for strandhugg. Og strandhugg må legges inn, sykkelturen tar dere nemlig innom intet mindre 6-7 strender om dere vil.

Risøbank – lordens sommersted 

«Nabostranden» til Sjøsanden heter Lordens. Den er oppkalt etter Lord Salvesen, en skotsk lord med forfedre fra Mandal. På begynnelsen av 1900-tallet eide Lord Salvesen hele området som i dag er Furulunden, og han da bygget seg sin egen sommerbolig her. Stedet heter Risøbank, og er i dag eid av kommunen og staten. Dermed kan vi alle få lov til å besøke stedet, en nydelig plass med både drivhus, lysthus og en nydelig rhododendron hage. Og strand. Om sommeren er det sommerkafé her, så da er det ekstra kjekt å stoppe for en is eller et kakestykke.

Risøbank ble bygget i 1901 som feriested for Lord Edward Salvesen fra Edinburgh

Risøbank i Furulunden

Drivhuset på Risøbank - en drøm for drivhusentusiaster.

Drivhuset på Risøbank – en drøm for drivhusentusiaster.

Om du ikke har vært i Mandal tidligere og/eller ikke har med egen sykkel, fortvil ikke. Du kan nemlig leie sykler hos Sport1 Mandal.

Les mer om aktiviteter i Mandal: www.visitsorlandet.com.

Utsikten fra Buen kulturhus i Mandal - med kunst installasjonen "Rogna" midt i elva.

Utsikten fra Buen kulturhus i Mandal – med kunst installasjonen «Rogna» midt i elva.

Start sykkelturen med å sykle langs elvepromenaden i Mandal sentrum.

Start sykkelturen med å sykle langs elvepromenaden i Mandal sentrum.

Share
   

Om forfatter Se alle innlegg

Heidi Sørvig

Happy "periode-twitrer", FB-addict og blogger både her og der! Elsker Sørlandet, god mat og drikke. Lar meg stadig begeistre over nye steder og nye opplevelser på Sørlandet. Har svart belte i shopping, og er en skikkelig sporhund på å finne de fine nisjebutikkene rundt om i sørlandsbyene. Som aspirerende fjellgeit kan det også slumpe til å bli delinger av fine fjellturer og kanskje til og med en skitur innimellom.

1 kommentarLegg igjen en kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli offentliggjort. Obligatoriske felter er merket *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.