Sørlandet Blogg
Share

Jeg elsker skjærgården på Sørlandet. Og jeg har mange favorittsteder.Mange tror at de må ha egen båt for å kunne komme ut på holmer og øyer på Sørlandet. Det stemmer rett og slett ikke. Så klart er det mange steder du ikke kan komme uten båt, men jeg skal her dele 5 av mine favoritt øyer på Sørlandet som du kan komme til uten å måtte investere i egen båt :).

Lyngør

Ja, du leste riktig. Selve «indrefileten» i skjærgården på Sørlandet kan du enkelt besøke – faktisk hele året. Det går nemlig rutebåt til vakre Lyngør gjennom hele året. Rutebåten går fra Gjeving (nydelig lite sted like øst for Tvedestrand). Skulle du være så uheldig å ikke rekke rutebåten, så koster det ikke mange kronene å bestille en taxibåt fra Sørlandet Maritime. Vel verdt pengene, da kan du bruke så lang tid du bare vil på Lyngør.

Pers brygge på Lyngør

Pers brygge på Lyngør. Foto: H.Sørvig@Visit Sørlandet

Sandøya

Ikke lange stykket fra Lyngør finner du Sandøya. En nydelig øy hvor det er mange fine badebukter og svaberg, og en spasertur rundt på øya er en oppdagelsestur hvor du kan stikke innom en eller flere av de lokale brukskunstnerne som har tilhold her. Eller stoppe for å kjøpe verdens deiligste kanelbolle på hjemmebakeriet «Brød & Vind». Du bør også unne deg et sprudlende glass og en porsjon fiskesuppe i Café Basthaven.

Til Sandøya kommer du med rutebåten som går fra Hagefjordbrygga (kjør til Tvedestrand, følg skilting til Gjeving, så er det skiltet avkjørsel etter en liten stund til Hagefjordbrygga).  Også denne opereres av Sørlandet Maritime, og igjen kan du også satse på taxibåt til/fra om du mister rutebåten.

Sandøya, Tvedestrand

Sommerlykke på Sandøya. Foto: H.Sørvig@Visit Sørlandet

Bragdøya

Midt i byfjorden i Kristiansand ligger det en perle av ei øy. Bragdøya. Ikke mange som besøker Kristiansand (og sikkert noen av de som bor i byen også) har fått med seg at en av byens fineste badeplasser ligger like ute i fjorden. Gjennom sommermånedene går det badebåt daglig ut til Bragdøya. Her kommer du inn ved Saltbuene – et kystkulturanlegg som driftes av det lokale kystlaget. Her er det kiosk og toaletter, nydelig langgrunn sandstrand og muligheter for å låne robåt m.m. Det er flotte turstier rundt på øya, og mange av disse leder til nydelige badebukter. Gjennom vinterhalvåret kan du komme deg til Bragdøya med «arbeidsbåten» som går fra Auglandsbukta på hverdager.

Bragdøya, Kristiansand

Lån en båt på Bragdøya. Foto: A.Read@Visit Sørlandet

Merdø

Verdens vakreste øy? Vel, vi er flere som mener det. Ytterst i skjærgården utenfor Arendal ligger Merdø. Hit kommer du enkelt med rutebåt som har avgang fra Pollen i Arendal sentrum. I høysesongen så er det avgang hver halvtime. Ellers gjennom året settes det opp ruter i forbindelse med påskeferie og «feriehelger». På sommeren er det enkel kafé ved Merdøhus Museum (som også er verdt å besøke). Ta med badesaker, niste, penger til is og brus – og du har en nydelig dag foran deg på denne øya som har en veldig vakker natur og bebyggelse.

Merdø, Arendal

Strandliv på Merdø. Foto: H.Sørvig@Visit Sørlandet

Ny-Hellesund

Sist men ikke minst: Ny-Hellesund! En av Sørlandets flotteste uthavner ligger bare et «båtfeste» unna Kristiansand. Nærmere bestemt i Søgne. Og her ut i havgapet går det rutebåt hver dag hele året fra Høllen på fastlandet. Ikke bare må du få med deg det berømte Olavsundet, du må også gå i land på Verftet. Her er det både overnatting (veldig lekkert) og servering (restaurant åpen hver dag om sommeren, i vinterhalvåret på bestilling for grupper).

Ny_Hellesund, Søgne

Med rutebåten på vei til Ny-Hellesund. Foto: A.Read@Visit Sørlandet

Flere øyer på Sørlandet 

Ja, noen av dere kjenner nok helt sikkert til flere øyer på Sørlandet som det er verdt å besøke. Det gjør jeg også. Blant annet øya jeg bor på sjøl, nemlig Flekkerøy :). Og jeg har «spart» hele den vestlige delen av sørlandskysten til senere. Så jeg kan herved love at det kommer en oppfølger til «øyhopping på Sørlandet» om ikke lenge.

Share

Om forfatter Se alle innlegg

Heidi Sørvig

Happy "periode-twitrer", FB-addict og blogger både her og der! Elsker Sørlandet, god mat og drikke. Lar meg stadig begeistre over nye steder og nye opplevelser på Sørlandet. Har svart belte i shopping, og er en skikkelig sporhund på å finne de fine nisjebutikkene rundt om i sørlandsbyene. Som aspirerende fjellgeit kan det også slumpe til å bli delinger av fine fjellturer og kanskje til og med en skitur innimellom.

2 kommentarerLegg igjen en kommentar

  • Gleder meg veldig til oppfølgeren 🙂 Veldig flott reportasjeblogg jeg svært gjerne ser ti ganger mer av. Men her er det også mange destinasjoner og skjulte perler som er glemt fordi det ikke finnes rute eller charterbåter. Risør har eksempelvis ikke noen egen charter/rutebåt, og i Kristiansandsregionen er det ekstrem fattigdom i at en by med drøye 80.000 innbyggere kun kan by på en charter/rutebåtflåte som er 5-6 ganger mindre enn Ålesunds, som til sammenlikning har snaue halvparten så mange innbyggere som Kristiansand. Skjærgården er et enormt stort uformidlet reiselivsprodukt. Visit Sørlandet bør være tilrettelegger for at Skjærgården vår i det minste matcher besøkstallet til Dyreparken. Det vil i så fall komme mange aktører til gode. Spør oss om logistikk på dette området. Vi har over 10 års erfaring med å selge og tilrettelegge produktet. Det vi mangler er aktører som evner å se utenfor sin egen verandakasse.

    • Takk for kommentar og innspill :). Helt enig med deg i at det er mange flotte steder som ikke er tilgjengelige som følge av at det er begrenset tilbud om rute- og charterbåt tilbud i skjærgården. I blogg´n her trekker jeg frem noen av mine favoritter som faktisk er tilgjengelig uten egen båt. Det er mange andre steder også, men vi skulle gjerne hatt enda flere.

      Litt sånn til det andre (som faller utenfor det som denne reisebloggen dreier seg om riktignok): Visit Sørlandet kan og skal ikke være tilrettelegger, men vi kan ha en rolle i forhold til å gjøre oppmerksom på behovet/potensialet. Så bør det jo være som et utgangspunkt at det skal være private næringsaktører som ser potensialet og satser (som dere feks). Og da i noen tilfeller vil det være naturlig og riktig at det offentlige er inne som bidragsyter til faste regulære rutetilbud. Tilbudet i og rundt Tvedestrand med Sørlandet Maritime er fantastisk bra. Foresten er det en aktør som har tilbud om charter/båtturer i Risør, og det er også verdt å merke seg at Risør Hotell har et tilbud ut til Stangholmen fyr.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli offentliggjort. Obligatoriske felter er merket *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.